Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeşitli nedenlerle yurt dışına seyahat edecek kişilerin gitmek istediği ülkenin ilgili kurumlarından alması gereken izin belgesine vize denilir. Ancak vize her durumda talep edilmediğinden temel koşul ziyaret edilmek istenilen ülkenin vize talep ediyor olmasıdır. 

Yurt dışına çıkmak isteyen pek çok kişi için tamamlanması gereken ilk süreç vize almaktır. Vize başvurusunda bulunmak ilgili ülkeye giriş ve konaklama talebini resmi yollarla iletmek anlamına gelir. Vize başvurusu değerlendirme sürecinde ilgili ülkenin konsolosluğu başvuru sahibinin ibraz ettiği evrakları inceler ve bu doğrultuda onay ya da red kararı verir. Vize başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde başvuru sahibi ilgili ülkeye giriş hakkı kazanır. Bazı ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti ile arasında geçerli olan vize muafiyeti anlaşması dolayısıyla vize alma gerekliliği bulunmadan ülkeye giriş yapmak mümkündür.

Vize başvurusu konsolosluklar veya aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler ile hava limanlarında ya da sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığıyla yapılabilmektedir. E-vize yöntemiyle başvuru yapmanın mümkün olduğu durumlar da vardır.

Vize Türleri Nelerdir?

Vizelerin yurt dışı ziyaretinin hangi amaçla yapılacağına bağlı olarak farklı türleri vardır. İş, eğitim, seyahat gibi amaçlarla bir ülkeye giriş yapılmak istenildiğinde ziyaret amacının belgelendirilmesi gerekir. Vize türlerinin her biri belirli kodlarla ifade edilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler başvuru işlemleri sırasında aracı kurumlar ya da konsolosluklar üzerinden bu kodları öğrenebilmektedirler. Diğer yandan Avrupa Birliği ülkelerine ziyaret edilirken Schengen vizesi alınması yoluyla Avrupa Birliği’ne tabi olan tüm ülkelere, geçerli olan vize süresi boyunca ziyaret etme hakkı kazanılabilmektedir. 

  • Eğitim amacıyla yurt dışına çıkacak olan kişiler öğrenci vizesi,
  • Çalışma amacıyla yurt dışına çıkacak olan kişiler çalışma izni ya da çalışma vizesi,
  • Turistik nedenlerle yurt dışına çıkacak olan kişiler turist vizesi,
  • Herhangi bir ülkeye seyahat ederken bir başka ülkeden aktarma ya da geçiş yapılması gerekliliği bulunan kişiler kısa süreli bir vize türü olan geçiş vizesi,
  • Diplomatik görev kapsamında bir başka ülkeye görevli olarak gönderilen kişiler resmi görev vizesi başvurusunda bulunmalıdırlar.

Vize başvuruları doğrudan konsolosluklara ve konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kurumlara yapılabileceği gibi aracı kurumlar aracılığıyla vize başvurusu yapmak da mümkündür. Vize başvurusunda bulunulabilmesi için konsoloslukların başvuruda bulunulacak vize türüne göre talep ettiği belgelerin hazırlanması ve ilgili ücretin yatırılması gerekir. 

Vize başvurusunda bulunmak için ibraz edilmesi gereken belgeler başvuruda bulunulacak ülke ve vize türü nezdinde değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte her ülke tarafından standart olarak talep edilen belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Pasaport,
  • Banka hesap dökümü,
  • Mesleki durum belgesi,
  • Evli kişiler için aile cüzdanı,
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • İkamet. 

Vize Ücretleri Nereye Ödenir?

Vize ücretleri ülkelere göre değişiklik gösterdiği gibi vize ücretinin ödeneceği mecralar da konsolosluklar özelinde farklı olabilmektedir. Konsolosluğa doğrudan başvuru yapılması durumunda konsolosluk içinde bulunan gişelere ödeme yapılması mümkündür. Konsoloslukların belirlediği resmi aracı kurumlara başvuru yapılması durumunda konsolosluk adına resmi aracı kuruma vize ücreti yatırılabilir.

Hangi Ülkelere Vizesiz Seyahat Edilebilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye ile aralarında vize muafiyeti olan ülkeleri seyahat ederken vize başvurusunda bulunmaları ve vize almaları gerekmez. Ayrıca Ukrayna, Gürcistan ve KKTC gibi ülkelerle Türkiye Cumhuriyeti arasında bulunan anlaşmalar neticesinde pasaportu olmayan kişiler kimlikleriyle bu ülkelere giriş yapabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize almaları gerekmeksizin yalnızca pasaportları ile gidebilecekleri ülkeler şu şekilde sıralanabilir: Sırbistan, Azerbaycan, Arjantin, Fas, Güney Kore, İran, Karadağ, Kazakistan, Ermenistan, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Endonezya, Hong Kong, Japonya, Katar ve Lübnan. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ile arasında turistik amaçlı vize muafiyeti anlaşması bulunan birçok başka ülke de bulunmaktadır. 

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi Nedir?

İlgili makamların Schengen bölgesini ziyaret etmek isteyen kişilere yönelik olarak düzenlenen ve yalnızca Schengen bölgesi içinde seyahat etme izni sağlayan geçiş belgesine Schengen vizesi denilir. 

Schengen bölgesi 26 ülkeden oluşmakla birlikte tek bir ülke olarak kabul edilir. Bu bölge vatandaşlarının, bölge sınırları dahilinde seyahati serbesttir. Bu hak Schengen anlaşmasıyla sağlanmıştır. 

Schengen üye ülkeler listesi şu şekilde sayılabilir: Almanya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İspanya, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Polonya, Slovenya, Avusturya, Danimarka, Fransa, İsveç, İzlanda, Litvanya, Malta, Portekiz, Yunanistan, Belçika, Estonya, Hollanda, İsviçre, Letonya, Lüksemburg, Norveç ve Slovakya.

Schengen vizesinin Tek Tip, Sınırlı Bölge Geçeriliği Olan ve Ulusal olmak üzere 3 farklı türü vardır. Tek tip Schengen vizesiyle Schengen üye ülkelerinde 6 ay içinde 90 günü geçmemek kaydıyla bulunma hakkı elde edilir. Sınırlı bölge geçerliliği olan Schengen vizesi özel şartlarda ve acil durumlarda alınabilen bir vize türü olarak yalnızca vize alınan Schengen ülkesine seyahat etme hakkı tanır. Ulusal vize bir Schengen ülkesinde okuma, çalışma ve kalıcı olarak yaşama durumlarında verilir.

ARA     444 1 883