Schengen Vizesi Nereden Alınır?

Schengen Vizesi Nereden Alınır?

Schengen Bölgesi’ni seyahat edecek kişiler, Schengen vizesi başvurusunda bulunmadan önce sahip oldukları pasaport türüne göre vize ihtiyaçlarının olup olmadığını kontrol etmelidirler. Hangi ülkeye vize başvurusu yapıldığından bağımsız olarak aynı formatta olan Vize Başvuru Formu indirilmeli, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.

Başvuru formunun kabul edilmesi için en güncel vize başvuru formu indirilmelidir. Başvuru formu el yazısıyla ya da bilgisayarda doldurulabilir. Ayrıca başvuru sahibi formdaki ilgili alanları imzalamalıdır.  Başvuru formundaki hiçbir alan boş bırakılmamalıdır. Başvuru sahibinin kendisiyle ilgili olmadığını düşündüğü bir alan varsa NA (Cevap Yok) şeklinde doldurulmalıdır.

Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişi reşit değilse anne babasının yazılı olarak izin vermesi ve başvuru formunda yer alan ilgili sütunu imzalaması şartı aranı. Eğer başvuru formu elle dolduruluyorsa siyah mürekkepli kalemlerin kullanılması tercih edilmelidir.

Schengen vizesi başvurusu sırasında ibraz edilecek pasaport vizenin sona erdiği tarihten sonra 3 ay daha geçerli olmalı ve pasaportta en az iki boş sayfa bulunmalıdır. İbraz edilecek fotoğraflar da yakın zamanda çekilmiş ve Schengen vizesi fotoğraf standartlarını karşılar özellikte olmalıdır.

Schengen Seyahat Sigortası

Schengen vizesi alınabilmesi için Schengen Bölgesi’nde bulunulan sırada yaşanılan bir aksaklık halinde ülkeye geri dönüş maliyetlerinin ve acil sağlık hizmetlerinin karşılanmasını sağlayacak seyahat vize sigortasına ihtiyaç duyulur. Sigorta en az 30.000 EUR değerinde ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır. 

Sigorta belgesinin vize başvuru evraklarıyla birlikte ibraz edilmesi gerekir. Eğer vize başvurusu reddedilirse seyahat sigortası poliçesinin iptal edilmesi ve ücret iadesinin alınabilmesi için Elçilik ya da Büyükelçilikten başvuru reddini kanıtlar nitelikte belge alınması gerekir.

Schengen bölgesine giriş ve çıkışı gösterir nitelikte gidiş dönüş uçak rezervasyonu ya da uçuş seyahat programı tarih ve uçuş numaralarıyla birlikte alınmalıdır. Ayrıca Schengen bölgesinde planlanan tüm konaklama süresine ilişkin konaklama ispatı ya da otel rezervasyonu ibrazı da başvuru sürecini olumlu etkileyebilen faktörlerdendir.

Schengen Vizesine Nereden Başvurulur?

Schengen Vizesine Nereden Başvurulur?

Schengen vizesi bürokrasisi temel olarak her Schengen ülkesinde aynıdır. Bu nedenle Schengen vizesi düzenlendikten sonra vize alan kişi tüm Schengen bölgesinde seyahat etmeye elverişli hale geldiği söylenebilir. Ancak başvuru sahibinin istediği Schengen bölgesi varış noktasına seyahat edebilmesi için Schengen vizesi başvurusunu nereye, hangi konsolosluğa ya da elçiliğe yapacağı konusunda önceden belirlenmiş birtakım kurallar ve yönetmelikler bulunmaktadır.

Başvuruda bulunan kişi yalnızca bir Schengen ülkesine seyahat edecekse, başvuruda bulunan kişinin başvurusu seyahat edilecek ülkenin ilgili elçiliğine ya da konsolosluğuna yapılmalıdır.

Başvuru sahibi iki ya da daha fazla sayıda Schengen ülkesine seyahat edecekse asıl varış yeri olarak anılan ve seyahat edilen günlerin çoğunda ikamet edilecek olan ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna vize başvurusunda bulunmalıdır.

Asıl varış yerinin olmaması ve çeşitli Schengen ülkelerine rastgele seyahatlerin gerçekleştirilecek olması halinde başvuru sahibinin uçuş seyahat programına göre ilk olarak gideceği Schengen ülkesinin elçiliğine ya da konsolosluğuna vize başvurusu yapması gereklidir.

Başvurunun hangi ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna yapılacağı belirlendikten sonra başvuru sahibi, ilgili ülkenin kendi ikamet yerinde yer alan yetkili elçiliğine ya da konsolosluğuna başvuruda bulunmalıdır.

Schengen vizesi başvurusunun ne zaman yapılması gerektiğine dair net bir yanıt verilmesi mümkün değildir. Bunun nedeni farklı ülkelerin elçiliklerinin ve konsolosluklarının farklı zaman dilimi politikaları izlemesidir. Bununla birlikte yolculuğun planlanan şekilde gerçekleştirilebilmesi için kalkış gününden yaklaşık 6 hafta önce Schengen vizesi başvurusunda bulunulmalıdır.

Vize işlemleri genellikle 72 saatten daha kısa sürmesine karşın bazı dönemlerde yoğunluğa ve kişi özelinde değişen koşullara bağlı olarak sürenin çok daha fazla uzaması ihtimali vardır. Schengen vizesi başvurusu için bazı elçiliklere istenildiği zaman gidilerek belge ibrazı mümkün olmakla birlikte bazılarında önceden randevu alınması gerekir. 

Bazı üçüncü dünya ülkelerinde vize alınmak istenilen Schengen bölgesi ülkesine ait bir elçilik ya da konsolosluk olmayabilir. Bu durumda o ülkenin ve aynı zamanda kendilerinin de menfaatlerini temsil eden ve başvuruda bulunan kişiye gerekli vizeyi düzenleme sorumluluğu ve yetkisi olan elçilik ve konsolosluk temsilcilerinden yardım alınabilir.

Başvuru sahibi eğer Schengen bölgesinde seyahat etme standartlarını karşıladığını bilgi ve belgelerle ispatlayamadığı için vize başvurusu reddedilirse istediği varış yerinin komşu bir ülkedeki elçiliğine ya da konsolosluğuna yeniden başvurabilir.

Başvuru sahibi ikamet etmediği bir ülkede Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksa neden o ülkeden başvuruda bulunduğuna dair gerekçesini açıklaması istenilir. Başvuru sahibi ibraz etmesi gereken her tür belgeyi ve bilgiyi doğru ve eksiksiz bir şekilde sunmasına karşın Schengen vizesi başvurusunun konsolosluk ya da elçilik tarafından reddedilmesi olasılığı vardır. Belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi başvurunun vize başvurusu talebinin kabul edildiği ve işleme devam edileceği anlamına gelir. Bununla birlikte bu durum Schengen vizesi başvurusunun onaylanacağı ve Schengen vizesinin düzenleneceği şeklinde yorumlanmamalıdır.

ARA     444 1 883