Vize Süresi Geçerse Ne Olur?

Vize

Ülkelere giriş çıkış yapılırken vize süresi gümrük memurları tarafından kontrol edilmekte ve vize süresinin geçtiği durumlarda cezai işlem uygulanmaktadır. Cezai işlem için verilen belgeleri elde bulundurulması ve sonraki vize başvurusu sırasında durumun açıklanması halinde yeniden vize alma konusunda bir zorluk yaşanmaz.

Vize süresinin aşılması için 1-2 gün gibi belirli zaman kıstasları bulunmaz. Vize için verilen süre dolmadan ülkeden ayrılmak ya da daha fazla kalmak için vize süresi dolmadan başvuruda bulunmak gerekir. Aksi takdirde vize ihlali cezası verilmesi ve para cezası ödenmesi gerekliliği oluşabilir.

Yurt dışına giden yabancı uyruklu kişilerin çıkış yaptıkları sırada vize sürelerinin dolmamış olması şartı aranır. Eğer kişinin vize süresi dolduysa toplam 1 yıllık ikamet izni harcının 2 katı şeklinde para cezası uygulanır.

Yurt dışına çıkma amacıyla alınan vizelerin tümü belirli zamanlarda geçerliliğe sahiptir. Bu süreler sona erdikten sonra da ülkede kalınmak isteniliyorsa vize süresinin dolmasına en geç 1 hafta kala vizenin uzatılması için başvuruda bulunulması gerekir.

Verilen bir vizenin ülke tarafından iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bununla birlikte başvuru sahibi vize iptali yaptırmak istiyorsa vize iptali için dilekçe yazılarak başvuruda bulunulması mümkündür. 

Vize Alıp Ülkeye Giriş Yapmamanın Cezası Var mıdır?

Özellikle 2020 ve 2021 yılında ülkelerin uygulamak zorunda kaldığı Pandemi kısıtlamaları nedeniyle vize başvurusu onaylanan pek çok kişi vize almalarına rağmen ilgili ülkelere gidememiştir. Vize alınan ülkeye seyahat edemeyenlerin yeniden vize başvurusunda bulunma şansı vardır ve vize alıp gitmemek genellikle büyük bir sorun haline gelmez. Bununla birlikte vize alınan ülkeye gitmemek bazı ülkeler açısından sonraki vize başvurularında önemli bir sorun haline gelebilir.

    Vize alıp ülkeye giriş yapmamak herhangi bir cezai yaptırıma neden olmaz. Vize alıp gitmeyen bir kişinin yeniden vize başvurusunda bulunması mümkündür. Ancak vize alınan ve gidilmeyen ülkeye vize başvurusunda bulunulacaksa, yeni vize başvuru dilekçesinde daha önceki vize süreci içinde vize alınmasına rağmen ülkeye neden giriş çıkış yapılmadığına dair geçerli bilgi bulunmalı ve destekleyici belge sunulmalıdır.

    Vize alıp gitmeyen kişiler tarafından ibraz edilebilecek destekleyici belgeler arasında; sağlık raporları, ölüm belgesi ve diğer acil durumları kanıtlar nitelikte belgeler sayılabilir.

    Aynı Ülkeye Yeni Pasaportlar Başvuru Yapılırsa Ne Olur?

    Aynı ülkeye vize alınıp gidilmeyen pasaport dışında yeni bir pasaportla başvuruda bulunulması vize başvuru sonucu aşamasında bir fark yaratmaz. Sonuç olarak kişinin daha önceden vize alıp gitmediği Konsolosluk sisteminde açıkça gözüken bir bilgiler. Böyle durumlarda yeniden başvuruda bulunacak olan kişinin daha önce vize almasına rağmen neden ülkeye giriş yapmadığına dair geçerli bir mazereti vize dilekçesinde sunması ve ilgili belgeleri ibraz ederek bu mazereti desteklemesi gerekmektedir.

    Vize alıp gitmemek vize ihlali değildir. Bu durumda bir kişinin aynı ülkeye yaptığı vize başvuruları genellikle ilk aldığı vize süresinden daha kısa sürelerle düzenlenir. Vize alınan ülkede izin verilen süreden fazla kalınması gibi durumlar vize ihlali olarak kabul edilir.

    Vize alıp başka ülkeye seyahat edilmesi vize anlaşması olan ülkeler arasında söz konusu olabilir. Bununla birlikte ilk giriş yapılan ülke, vizesi alınan ülke olmadığında pasaport polisinin kişiyi ülkeye alıp almama yetkisi bulunmaktadır. Schengen ülkeleri için vize başvurusu ilk giriş yapılacak ülkenin ya da tüm seyahat boyunca en çok konaklama yapılacak ülkenin konsolosluğuna yapılmalıdır.

    Schengen Vizesi Süre Aşımı

    Schengen Vizesi Süre Aşımı

    Schengen bölgesinde vizenin geçerlilik süresi ve Schengen bölgesinde izin verilen kalış süresi zaman zaman karıştırılmaktadır. Uzun süreli vize alınması için düzenli gelir sahibi olunmalı, SSK primleri aralıksız olarak ödenmeli, banka hesapları aktif olmalı, her başvuru öncesinde seyahat masrafları için gereken paradan daha fazla miktarın başvuru sahibinin hesabında olması ve başvurudan hemen önce yatırılmamış olması konsolosluğa güven veren unsurlardır.

    Vize geçerlilik süresi aşılmadan Schengen bölgesinden ayrılınması, Schengen bölgesinde trafik cezası, polise ya da vize memuruna mukavemet ya da huzur bozmak gibi suçların işlenmemesi çok önemlidir.

    Schengen bölgesinde izin verilen kalış süresi, vize geçerlilik süresi içinde ülkelerde kalınabilecek gün sayısı anlamına gelir. Eğer kişinin 30 gün geçerli bir Schengen vizesi varsa ve 7 gün kalış izni verildiyse belirtilen tarihler arasında toplamda 7 gün Schengen bölgesinde kalma hakkı vardır. 1-2 saatlik süre aşımı olduğu durumlarda dahi para cezası ve 3 ila 5 yıl süreyle Schengen vize başvurusunun otomatik olarak reddedilmesi söz konusu olabilir.

    Kalış süresi uzun süreli olarak aşılır ve kişi polis tarafından yakalanırsa kaçak durumuna düşüp yargılanması söz konusu olabilir. Bu durum ilgili üke kanunlarına göre farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde hapis cezası alınması riski olmasına karşın bazı ülkelerde para ve sınır dışı cezası gündeme gelebilir.

    ARA     444 1 883