Vize Reddi Pasaporta İşlenir mi?

Vize Reddi Pasaporta İşlenir mi?

Vatandaşı olunmayan bir ülkeye seyahat edilmesi amacıyla yapılan vize başvurusunda belgelerin eksik olması ya da sunulan evrakın ilgili ülkenin dış temsilciliğince inandırıcı bir şekilde değerlendirilememesi gibi farklı sebeplerle ortaya çıkan durumlarda vize reddi söz konusu olabilir. Vize reddi her ülke özelinde farklılık gösterebilen bir uygulamadır.

Vize reddi, başvuru sahiplerine bir mektup yoluyla bildirilir. Konsoloslukların vize reddi sebepleriyle ilgili listeleri vardır. Vize başvuru sahipleri reddedilme sebeplerini ve gerekçelerini mektuptaki listeden öğrenirler. 

Vize reddi pasaporta işlenmez. Vize başvurusuna ilişkin ret cevabı, başvuru sahibine mektup yoluyla bildirilir. Vize reddine ilişkin bilgiler vize başvurusunun yapıldığı ülke tarafından kaydedilir ve saklı tutulur. Schengen ülkeleri aynı sistemi kullandıkları için Schengen ülkesinden vize reddi alınması durumunda bir başka Schengen ülkesi bu vize reddini görebilir. 

Vize Reddinin Sebepleri Nelerdir?

Vize reddinin olası sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vize başvuru evraklarının eksik ibraz edilmesi,
  • Vize evraklarında bulunan bilgilerin yetersiz ya da yanlış olması,
  • Yanlış vize türü için başvuruda bulunulması,
  • Vize mülakatı sırasında olumsuz izlenim yaratılması,
  • Vize mülakatını gerçekleştiren konsolosluk görevlisine saygısızlık yapılması,
  • Daha önceden vize ihlali yapılmış olması,
  • Gidilecek ülkenin toplum güvenliği ve halk sağlığı açısından tehdit riski taşınması.

Vize Reddi Maddeleri Ne Anlama Gelir?

Vize başvurusunda bulunulan ülkenin diğer ülke vatandaşlarına yönelik olarak uyguladığı vize politikasına uygun olmayan durumlarda vizenin reddedilmesine yol açan ret maddesi başvuru sahibine iletilir. Vize reddine ilişkin gerekçe olarak gösterile maddeler göz önünde bulundurularak itiraz edilebilir ya da yeni bir vize başvurusunda bulunulabilir.

Vize reddi, başvuruda bulunulan ülkenin konsolosluk ya da büyükelçiliğinin vize departmanı tarafından verilir. Vize reddinin bildirim şekli başvuruda bulunulan ülkeye göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Vize reddinin bildirimi mail ya da başvuru merkezi aracılığıyla yapılır. Vize ret bildirimi, başvuru merkezi aracılığıyla yapıldığında başvuru sahibi vize başvurusunun reddedildiğini pasaportunu geri teslim aldığında öğrenir.

Vize Reddi Alan Kişi Ne Yapmalıdır?

Vize reddi alan kişiler için itiraz yolu açık bulunur. Vize reddi alan kişiler isteğe bağlı olarak ret kararına itiraz edebilecekleri gibi yeni bir vize başvurusunda bulunmayı da tercih edebilirler.

Yaptığı vize başvurusu reddedilmiş olan kişiler, vize reddine ilişkin olarak aldıkları mektupra bildirilen gerekçeyi göz önünde bulundurup vize reddi itiraz dilekçesi yazabilirler. Vize reddine itiraz dilekçesinin resmi bir dille ve ilgili ülkenin dış temsilciliğine hitaben yazılması gerekir. Vize reddine itiraz etmek isteyen kişiler tarafından yazılacak dilekçede ad, soyad, doğrum yeri, doğum tarihi, pasaport numarası, iletişim bilgileri, seyahat amacı, hangi tarihte başvuruda bulunulduğu ve vize ret sebebinin yersiz olduğunu destekler nitelikte beyanlar bulunmalıdır.

Vize Reddi Alındıktan Ne Kadar Sonra Yeniden Vize Başvurusu Yapılabilir?

Vize reddinin alınmasının ardından yeniden vize başvurusunda bulunulabilir. Herhangi bir vize ret kararı silinemez. Ancak vize reddi alındıktan sonra aynı ülkeye yeniden vize başvurusu yapılıp vize alınabilir. Bu durumda genellikle geçmişte kalan vize reddi herhangi bir soruna yol açmaz. Başvuru sahibinin pasaportu yenilendiği zaman geçmişteki vize reddi yeni pasaport için ortadan kalkmış olur.

Vize başvuru belgeleri kapsamında sahte evrak düzenlenmesi, kasten yanlış beyanlarda bulunulması, dolandırıcılığa teşebbüs edilmesi başvuru sahibinin siciline olumsuz şekilde işlenen durumlardır. Vize başvuru veritabanlarında olumsuz kayıtları bulunan vize başvuru sahiplerinin gelecekteki vize başvurularının reddedilmesi riski bulunur.

2 Kez Vize Reddi Alan Başvuru Sahibi Ne Yapmalıdır?

2 kez vize reddi alan kişiler, vize reddi kararının haksız bir şekilde verildiğini düşündükleri takdirde mutlaka profesyonel bir danışmandan yardım almalıdırlar. 2 kez Schengen vize reddi alan başvuru sahipleri, vize ret kararının haksız olduğunu düşünüyorsa, önceden ret aldığı ülke dışındaki farklı bir Schengen ülkesinden ya da vize reddine gerekçe olarak gösterilen maddeye göre Avrupa Birliği’nde bulunan Schengen ülkesi olmayan bir ülkeden vize başvurusunda bulunabilirler.

Schengen vize reddi alan kişilerin kayıtları tüm Avrupa Birliği ülkeleri tarafından takip edilir. Vize reddi alan kişilerin yeni vize başvurularını profesyonel vize danışmanları ile yapmaları bu nedenle çok önemlidir.

Vize Reddi Sonrası Pasaport Yenilenmeli midir?

Vize Reddi Sonrası Pasaport Yenilenmeli Midir?

    Vize reddinden sonra pasaportun yenilenmesi gerekmez. Ancak pasaportun geçerlilik süresinin 6 aydan daha kısa olduğu durumlarda yeni bir vize başvurusu yapılması için yeni pasaportun alınması gerekir.

    Ücretsiz otel ve uçak rezervasyonu yaptırılması vize reddine neden olabilen etkenler arasında yer alır. Çünkü konsolosluklar, vize başvuru sahibinin seyahat planını ve evraklarını değerlendirmeye alırlar. Vize başvurusunda olası bir şüpheli ya da sahte rezervasyon tespit edilirse vize reddiyle karşılaşılması olasılığı vardır.  Bu nedenle vize için otel ve vize uçak rezervasyonu belgeleri vize başvurusu sırasında mutlaka ibraz edilmelidir. 

    Vize reddi durumunda, vize başvurusunda bulunan kişilere ücret iadesi yapılmaz. Vize reddi itiraz dilekçesinin kaç günde sonuçlanacağı Konsoloslukların yoğunluk dönemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

    ARA     444 1 883