Schengen Vizesi Ne Kadar?

Schengen Vize

Avrupa ülkelerinin bir çoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesi Schengen olarak adlandırılır. Aynı zamanda Schengen için dünyanın en büyük serbest seyahat bölgesi olarak tanımlanabilir. 

Schengen bölgesi’ne üye olan devletlerin herhangi birini ziyaret edecek olan kişilerin seyahat başına iş ya da turizm amacıyla 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli vizeye Schengen vizesi denilir.

Avrupa için en yaygın vize olan Schengen vizesine sahip olan kişiler Schengen bölgesi dahilinde serbest bir şekilde seyahat edebildikleri gibi Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapabilirler. Aynı zamanda Schengen bölgesi içinde gümrük kontrolü bulunmaz. Bununla birlikte Schengen üyesi ülkelerinden birinde 90 günden daha uzun bir süre boyunca okumak, çalışmak ya da yaşamak gibi planı olan kişilerin Schengen vizesi alması yeterli olmaz. Bu durumda ilgili Avrupa ülkesinin ulusal vizesini almak için başvuru yapılması gerekir.

Schengen üyesi ülkelerle arasında serbest vize anlaşması bulunmayan üçüncü ülke vatandaşları Avrupa’ya seyahat edebilmek için vize almalıdırlar. 

Schengen Vize Ücretine Neler Dahildir?

Standart Schengen vizesi ücreti, Schengen vizesi almak isteyen kişinin Schengen vizesi başvuru masraflarını kapsar. Schengen vizesi ücreti ödenmediği takdirde Schengen vize başvurusunun işleme alınması söz konusu değildir. 

Yetişkin bir birey için standart Schengen vize ücreti 80 Euro, 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklar için Schengen vize ücreti 40 Euro’dur. 6 yaşından küçük olan çocuklar için ise Schengen vizesi ücreti ödenmesi gerekmez. 6 yaşından küçük çocuklara ek olarak Schengen vize ücretinden muaf olan kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Araştırmalarını ilerletmeyi veya bilimsel bir seminere ya da konferansa katılacak olan bilimsel araştırmacılar,
  • Araştırma ve eğitim öğretim amacıyla Schengen bölgesine seyahat edecek yüksek lisans da dahil olmak üzere her seviye öğrenci ile öğrencisi ya da öğrencileriyle gelen öğretmenler veya profesörler,
  • Kar amacı gütmeyen organizasyonları temsil eden, kar amacı gütmeyen organizasyonların düzenlediği eğitim, kültür ve spor konularındaki seminerlere, konferanslara ya da etkinliklere katılan 25 yaş ve altındaki kişiler,
  • Kar amacı gütmeyen organizasyonların düzenlediği eğitim, kültür ve spor alanlarındaki seminerlere, konferanslara ya da etkinliklere katılan 25 yaş ve altındaki kişiler,
  • Hizmet ya da diplomatik pasaporta sahip olan kişiler.

Schengen Vizesi Ödemesi Nasıl Yapılır?

Schengen vize başvurularının ödemelerinin yapılması noktasında her ülke elçiliği/konsolosluğu ve vize hizmet sağlayıcıları farklı prosedürler uygulayabilmektedir. Genellikle başvuru yapılan elçilik/konsolosluk veya vize hizmet sağlayıcılar nakit, havale ya da çek yoluyla yapılan ödemeleri kabul etmektedir. Bu aşamada tavsiye edilen ödeme yönteminin öğrenilmesi için elçilik/konsolosluk ya da vize hizmet sağlayıcı ile iletişime geçilmesi gerekir.

Schengen Vizesi Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Her ülke elçiliği/konsolosluğu ya da vize hizmet sağlayıcısının Schengen vizesi başvuru sürecinin farklı kısımlarında ödeme talebinde bulunması mümkündür. Bununla birlikte temel olarak vize ücreti başvuru belgeleri teslim edilmeden önce ödenmelidir.

Bazı durumlarda online başvuru formu resmi online başvuru portalından gönderilmeden önce internetten başvuru yapılması gerekir. Diğer yandan vize ücretinin başvuru görüşmesi amacıyla elçiliğe/konsolosluğa gidildiğinde elden ödenmesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle Schengen vizesi başvuru sürecine başlandığında vize ücretinin nasıl ve ne zaman ödeneceği öğrenilmelidir. 

Ödeme Hangi Para Biriminde Yapılmalıdır?

Schengen vizesi ücreti Euro, üçüncü ülkenin para birimi veya vize başvurusu yapıldığı esnada yaşanılan üçüncü ülkenin para biriminde ödenir. Euro dışında yerel para birimiyle ödeme yapıldığında ödeme Avrupa Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz kuruna göre çevrilip ödeme yapıldıktan sonra vize ücretinin ödendiğine dair makbuz alınır.

Schengen vizesi ücreti her bir amaç, giriş sayısı, tür ve süre için aynı olmaktadır. Diğer bir deyişle turistik vizelerin tek ya da çoklu giriş ücretleri farklı değildir. Daha fazla giriş yapılacağı ya da daha uzun süreli kalınacağı zamanlarda daha fazla para ödenmesi gerekliliği bulunmaz. 

Schengen vizesi başvurusu herhangi bir nedenle reddedildiği ya da ödeme yapıldıktan sonra başvuru geri çekildiği takdirde Schengen vizesi başvuru ücreti geri alınamaz. Bununla birlikte;

  • Schengen vizesi başvurusunda bulunulan elçilik/konsolosluk vize başvurusuyla ilgili karar çıkarma konusunda gerekli yeterliliği sergileyemezse,
  • Zorunlu biyometrik bilgilerin alımı esnasında sorun yaşanırsa,
  • Başvuru uygun zaman içinde gönderilmediği, geçersiz sayılan ek seyahat belgesi gönderildiği, standart dışı fotoğraf gönderildiği, gönderilen başvuru formunda sorun bulunduğu durumlar nedeniyle başvurunun uygun görülmemesi halinde istisna söz konusu olabilir.

Schengen vizesi standart başvuru ücreti, başvuruda bulunma şekline göre ödenmesi gerekebilecek vize hizmet işlemlerini içermez. Vize hizmet sağlayıcısı aracılığıyla başvuru yapıldığı halde genellikle ek ücret ödenmesi gerekliliği ortaya çıkabilir. Kanunlar nezdinde, Schengen vize hizmeti karşılığında ödenecek ücretin vize ücretinin yarısını geçmesi söz konusu değildir. Yetişkinler için 80 Euro olan standart Schengen vizesi ücreti iken vize hizmet sağlayıcıları 40 Euro’dan fazla ödeme alamazlar.

ARA     444 1 883