Schengen Vizesi Ne Demek?

Schengen Vizesi Ne Demek?

Schengen bölgesindeki 26 üye devlete geçici erişim sağlayan belgeye Schengen vizesi denilir. Schengen vizesi alma hakkı kazanan kişiler 180 günlük zaman dilimi içerisinde 90 güne kadar Schengen bölgesinde bulunabilirler. 

Schengen bölgesi, üye devletler içinde ve kendi aralarında özgür bir şekilde seyahat etme olanağı sağlayan çok taraflı bir anlaşmayla bağlanmış 26 Avrupa ülkesini kapsar. Schengen anlaşması kapsamında Schengen bölgesi içinde bulunan ülkeler, birbirlerinin sınırından geçen yolculara yönelik sınır kontrolünü ortadan kaldırır. Malta ve İzlanda dışında kalan Schengen ülkelerinin tamamı, Avrupa’nın ana toprağında yer alır.

Schengen Vizesine Kimler Başvurabilir?

Schengen devletlerinin dış sınırları boyunca seyahat ederken sadece bazı ülkelerin vatandaşları vizeye sahip olma zorunluluğundan muaf tutulurlar. Muaf sayılmayan 103 ülkenin birinden olan kişiler eğer bir Schengen bölgesi ülkesine seyahat etmek istiyorsa Schengen vizesi alması gerekir. Bunun yanı sıra Schengen bölgesi uluslararası havaalanlarından geçiş yapacak olan 103 ülkenin vatandaşlarının Schengen transit vizesine ihtiyacı vardır.

Schengen vizesine seyahat edilecek günden en az 15 gün önce ve ayrılmadan en erken 6 ay önce başvurulmalıdır. Schengen vizelerinin genel işlem süresi ortalama 15 ila 30 gün arasında değişir. Bazı durumlarda vize iki hafta içinde alınabilmekle birlikte bazı durumlarda nadir de olsa vize sürecinin tamamlanması 60 günü bulabilir. 

Schengen Vizesi İçin Nereye Başvurulur?

Schengen vizesi başvurusu; seyahat süresince kişinin zamanının büyük kısmını geçireceği Schengen ülkesinin konsolosluğu ya da elçiliği aracılığıyla yapılabilir. Schengen vizesi başvurularının yalnızca konsolosluk, elçilik ya da başvuruda bulunulacak ülkeyle bağlantılı vize başvuru merkezi üzerinden yapılması mümkündür. Başvurunun yasal olarak ikamet edilen ülkeden yapılması tercih edilmelidir. Kişi başvuru yapacağı dönemde yasal olarak bulunduğu ancak yasal olarak ikamet etmediği bir ülkenin konsolosluğu ya da vize merkezi aracılığıyla başvuruda bulunacaksa bunun için geçerli bir sebebi olması şartı aranır. Schengen vizesi alınmak istenilen ülkenin konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde başvuruların, bu ülkenin konsolosluğuna ilişkin menfaatlerini temsil eden Schengen ülkesinin konsolosluğundan yapılması gerekir.

Schengen Vize Ücretleri

Tüm Schengen vizeleri için ödenmesi gereken rakam aynıdır. Yetişkinler için standart Schengen vizesi ücreti 80 Euro olmakla birlikte 6 ila 12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 Euro ödeme yapılması gerekir. 6 yaşından küçük çocuklar ile çoğu öğrenci gibi bazı kişiler her tür vize ücretinden muaf tutulurlar. 

Schengen vizesi başvuru ücretinden farklı olarak dış hizmet sağlayıcıların ek hizmet ücreti alması mümkündür. Schengen vizesi başvurusunun reddi durumunda ödenen hiçbir ücret geri iade edilmez.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

Her vize başvurusu türü için farklı belgelerin ibraz edilmesi gerekmekle birlikte çoğu başvuru için gerekli temel belgelere ek olarak Schengen vize başvuru formunun verilmesi gerekir.

  • Geçerli bir pasaport,
  • İki fotoğraf,
  • Parmak izi,
  • Seyahat sigortası,
  • Schengen bölgesi için uçak rezervasyonu,
  • Geçim ispatı,
  • Konaklama ispatı,
  • Davet mektubu

Schengen Vize Kategorileri

Tek tip Schengen vizesi (USV), Schengen bölgesindeki tüm üye ülkelere giriş yapma imkanı verir.

  • Tek giriş ( Schengen bölgesine yalnızca tek giriş için geçerli olur)
  • Çift giriş ( Schengen bölgesine iki giriş için geçerli olur)
  • Çoklu giriş (Schengen bölgesine sınırsız sayıda giriş için geçerli olur)

Sınırlı bölgesel vize (LTV), girişi bir ya da birkaç Schengen ülkesi ile sınırlı tutar.

Schengen Vize Türleri

Kısa süreli yani C tipi Schengen vizesi, 180 günlük süre içinde 90 güne kadar kalma imkanı sağlar.

Havaalanı transit yani A tipi Schengen vizesi, sadece Schengen bölgesindeki havaalanlarından geçiş yapma amacıyla geçerli olur. Havaalanı dışındaki alanların hiçbirine erişim için geçerliliği yoktur.

Bunların yanı sıra Ulusal vize yani D tipi Schengen vizesi, Schengen vizesinden farklı olarak uzun süreli bir vize türü olma özelliği taşır. Schengen bölgesinin tamamı yerine gidilmek istenilen tek bir ülkeye 90 günden uzun süreli olmak kaydıyla erişim sağlar.

Schengen Vizesi İçin Amaçlar

Schengen Vizesi İçin Amaçlar

Schengen vizesi için başvuruda bulunurken yolculuk amacının belirlenmesi ve yolculuk amacına uygun belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Yolculuk sebebine göre vize başvurusu sırasında verilecek ek belgelerin değişmesi mümkündür. Schengen vizesine; havaalanı transit, kültürel, resmi ziyaret, öğrenci, aile/arkadaş ziyareti, ticari, sağlık, sporcu, turistik ve diğer amaçlarla başvuruda bulunulabilir.

Schengen vizelerinin geçerliliği 180 gün içinde 90 güne kadardır. 90/180 kuralı olarak da bilinen bu kural Schengen vizesi alan bir kişinin Schengen bölgesinde 180 gün içinde toplam 90 gün kalabileceğini gösterir.

Schengen vizesi başvuru prosedürleri ülke özelinde değişiklik gösterir. Seçilen ülkenin Schengen vizesine nasıl başvuruda bulunulacağının öğrenilmesi için ilgili ülkenin konsolosluğu ya da elçiliği ile iletişime geçilmesi gerekir. 

Nadiren görülmekle birlikte Schengen vizesinin Schengen bölgesine varıldıktan sonra verilmesi de söz konusu olabilir. Bu vizeler genellikle 15 gün süreyle geçerli olur. Varış vizeleri genellikle sadece ölüm ya da farklı bir insani sebep dolayısıyla Schengen vizesine önceden başvuramadığını kanıtlayan kişilere verilir.

ARA     444 1 883