Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avrupa Birliği üyeleri ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölge Schengen olarak adlandırılır. Bu ülkeler arasında Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İsveç, Liechtenstein, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, İspanya ve İsviçre yer alır. Bununla birlikte İrlanda, Romanya, Hırvatistan, Birleşik Krallık, Bulgaristan ve Kıbrıs gibi Avrupa Birliği’ne üye olmasına karşın Schengen Bölgesi’ne dahil olmayan ülkeler de vardır.

Schengen ülkeleri arasında bulunan vize serbestisi, birlik üyesi olan ülkelerin vatandaşlarının yalnızca kimlikleri ya da pasaportları ile bölge içinde seyahat etmesine imkan verir. Schengen aynı zamanda uygun kurumlar tarafından verilen ve birliğe bağlı bulunan ülkelerde seyahat etme hakkı tanıyan bir vize türü olarak da tanımlanabilir. Schengen bölgesinin içerisinde bulunan ülkelere Schengen vizesi ile giriş yapmak mümkündür. Onaylanan Schengen vizesi başvurusu şartlarına bağlı olarak Schengen vizesi ile birden fazla ülkeye ziyaret etme imkanı vardır. 

Schengen Nasıl Alınır?

Schengen vizesi başvuruları 2020 yılının Şubat ayından itibaren elektronik başvuru yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu kapsamda başvuru formlarının elektronik ortamda doldurulması ve imzalanıp başvurunun iletilmesi mümkündür.

Bunun yanı sıra ziyaret edilmek istenilen Schengen bölgesi ülkelerinin temsilcisi aracılığıyla da Schengen vizesi alma imkanı vardır. Schengen vizesi başvurusunda bulunacak olan kişiler ibraz etmeleri istenilen belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra internet üzerinden e-randevu alarak da işlemlerini gerçekleştirebilirler. 

Schengen vizesi alındıktan sonra Schengen bölgesi ülkeleri arasında, verilmiş olan izin süresi dahilinde dolaşmak mümkündür. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen bölgesine ilk girişi vize alınan ülkeden yapılmasıdır. Daha sonra diğer Schengen ülkelerine geçiş yapılabilir. 

Schengen vizesi genellikle başvurunun ardından 4-5 iş günü içinde sonuçlansa da başvuru sahibinin uyruğu, ibraz edilen evrakların tam olup olmaması ve başvuru yapılan dönemdeki yoğunluk gibi etkenlere bağlı olarak sürenin uzaması söz konusu olabilir.

Schengen Ne İşe Yarar?

Schengen Ne İşe Yarar?

Schengen vizesi; Schengen bölgesine üye olan devletlerden herhangi birine seyahat etmek isteyen kişilere iş ya da turizm amacıyla seyahat başına 90 güne kadar kalma izni verir. Avrupa için en yaygın vize olan Schengen vizesini almak, Schengen vizesi sahibinin Schengen bölgesi dahilinde serbest bir şekilde seyahat etmesini ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasını mümkün hale getirir. Ayrıca Schengen bölgesi içinde gümrük kontrolü de yapılmaz.

Diğer yandan Schengen vizesi sınırlı sürelidir. Eğer Schengen bölgesi ülkelerinden herhangi birinde 90 günden daha uzun süreli olarak eğitim almak, çalışmak ya da yaşamak planlanıyorsa başvurulması gereken vize türü Schengen değildir. Bu durumda ilgili ülkeye ulusal vize başvurusu yapılmalıdır.

Schengen bölgesi ülkeleriyle serbest vize anlaşmasına dahil olmayan üçüncü ülke vatandaşlarının tamamı Schengen bölgesi ülkelerine ziyaret etmeden önce vize almak zorundadır. 

AB/Schengen ülkesi vatandaşı olmayan kişilerden, vizeden muaf olup olmadıklarından bağımsız olarak giriş izni verilebilmesi için giriş yapılmak istenilen Schengen gümrük kapısında bazı belgeleri ibraz etmeleri istenir. Schengen bölgesine giriş yapılırken sunulması gereken belgelerden ilki son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş ve seyahat bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olan pasaporttur. Vize alma zorunluluğu bulunan üçüncü ülke vatandaşları aynı zamanda Schengen vizesi de ibraz etmelidirler.

AB/Schengen gümrük görevlilerinin giriş yapmak isteyen kişilerden konaklama belgesi, gidiş dönüş uçak bileti, seyahat sigortası, giriş amacı gibi farklı bilgi ve belgeler istemesi mümkündür. Schengen bölgesine giriş yapıldığında gümrük görevlisi mutlaka pasaporta giriş damgası vurmalıdır. Bunun atlanması halinde giriş yapıldıktan sonra ceza ödemek zorunda kalabilir ya da göz altına alınabilir.

    Schengen bölgesi, üye olan ülkelerin vatandaşlarının gümrük ve pasaport kontrolünden geçmesi gerekmeden Schengen bölgesi içinde serbest bir şekilde seyahat etmesine izin veren Schengen anlaşmasını imzalayan 26 ülkeden meydana gelir. Schengen bölgesine üye olan ülkelerden her biri Schengen vizesi düzenleyebilir.

    Schengen bölgesinde bulunan bir ya da daha fazla Avrupa ülkesinin; iş, arkadaş ve aile ziyareti, tatil, kültürel ve sportif etkinlikler, resmi ziyaret, tıbbi nedenler, kısa süreli eğitim ve araştırma, hava ya da deniz yoluyla transit geçişler gibi nedenlerle ziyaret edilmesi gerekliliğinde Schengen vizesi başvurusunda  bulunulmalıdır. 

    Schengen bölgesi ülkelerinin ziyaret edilme nedenine ve ziyaretlerin sıklığına göre tek girişli vize, çift girişli vize ya da çok girişli vize düzenlenmesi mümkündür. Tek girişli vizenin geçerlilik süresi; vize başvuru formunda belirtilen Schengen bölgesinde kaç gün kalınacağına ve Schengen vizesini onaylayan konsolosluğun değerlendirmesine bağlıdır.

    Sık seyahat eden kişiler 5 yıla kadar geçerli olan AB vizesini almak için başvuruda bulunabilirler. Bununla birlikte Avrupa için 5 yıla kadar geçerli çok girişli vizeye sahip olunsa bile Schengen bölgesinde 180 günlük süre içinde 90 günden fazla kalınamaz.

    ARA     444 1 883