Çekya ( Çek Cumhuriyeti) Vizesi

Çekya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çekya ( Çek Cumhuriyeti) vizesi için gerekli evraklar 2024, çalışan, şirket sahipleri, emekli, çiftçi, öğrenci ve reşit olmayanlar için gerekli belgeler. Resmi kısa adı Çekya olan Çek Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta bölümünde Almanya, Slovakya, Polonya ve Avusturya ile komşudur. Shengen ülkeleri arasında yer alan Çek Cumhuriyeti’ne vize almak, seyahat amacınıza göre farklı nitelikler gösteren bir işlemdir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olan kişiler ülkeye vizesiz olarak yılda doksan günü aşmamak kaydıyla giriş yapabilirler. Vize için Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’na ya da konsolosluk tarafından akredite edilmiş seyahat acentelerine başvuru yapılması gerekir. Başvuru sonrası müracaat ettiğiniz vize türüne göre evraklarınızı hazırlamanız ve randevu tarihinde bu evrakları teslim etmeniz gerekir. Verilecek randevunun tarihi konsolosluktaki yoğunluğa göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, başvuracağınız vize türü ne olursa olsun, pasaportunuzun son on yıldan önce çıkarılmış olması, seyahat tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerli olması ve iki adet boş vize sayfasının olması gerekir.

Çekya (Çek Cumhuriyeti) Vizesi

Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen bordo pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi bulunmaktadır. Ayrıca Çek Cumhuriyeti’ndeki uluslararası havaalanlarını farklı ülkelere geçerken transit seyahatlerinde kullanacak Türk vatandaşlarına da transit vize uygulaması bulunmaktadır.

Tüm Schengen bölgesi ülkeleri gibi Çek Cumhuriyeti de veriliş tarihi 10 yıldan eski olan pasaportlara vize vermez. Bu uygulama yalnızca yeni başvurularda geçerlidir. Eski pasaportunda Schengen vizesi olanlar vize geçerlilik süresi bitişine kadar eski pasaportlarını kullanabilirler.

Çekya (Çek Cumhuriyeti) Vizesinin Başvuru Süreci

Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru sürecinin ilk ve en önemli adımı, Çek Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahatin amacını ve süresini belirlemektir. Bu sayede doğru Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusunda bulunmak mümkündür. Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusu sırasında ibraz edilmesi gereken belgeler başvurulacak vize türüne göre değişiklik gösterebildiğinden bu süreç çok önemlidir. 

Schengen vizesi başvurusu Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğine ya da konsolosluğuna yapılmalı ve Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru randevusu seyahat tarihinden en az 1 ay önceye alınmalıdır. Çek Cumhuriyeti vize evrakları Çek Cumhuriyeti diplomatik temsilciliklerinin yetkili kıldığı acenteler ya da vize başvuru merkezleri aracılığıyla teslim edilir.

Çek Cumhuriyeti vizesi almak için başvuruda bulunan kişinin pasaportu vize bitim tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerliliğini sürdürmelidir. Son 5 yıl içinde Schengen vizesi için parmak izi vermeyen kişilerin Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi almak içi parmak izi ibraz etmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Vize başvuru sahibinin pasaportu 10 yıldan eski olmamalıdır. Yeni evlenen kişiler nikah tarihini izleyen3 ay boyunca evlenmeden önceki soyadlarıyla pasaportlarını kullanabilirler. Daha sonra pasaportlarını değiştirmeleri gerekir. Aksi takdirde vize başvuruları kabul edilmez.

Çekya (Çek Cumhuriyeti) İçin Vize Türleri Nedir?

Çek Cumhuriyeti’ne yapılacak olan seyahatlerin amacına ve süresine göre başvuruda bulunulabilecek farklı vize türleri bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti vizeleri kısa süreli (C tipi) ve uzun süreli (D tipi) vize olarak sınıflandırılabilir. Schengen vizesi kısa süreli Çek Cumhuriyeti vize türlerinden biridir. Schengen vizesi alan kişiler 180 gün içinde 90 günden uzun olmamak kaydıyla Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret edebilir. Çek Cumhuriyeti’ni 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ve turistik amaçlarla ziyaret edecek kişiler turistik vize almalıdır. Çek Cumhuriyeti ticari vizeler ile iş ve fuar ziyareti vizesine, Çek Cumhuriyeti’nde 90 gün içinde ticari faaliyetlerde bulunacak veya iş ya da fuar ziyareti yapacak olan kişiler başvurmalıdır. Bu vize türünde vize başvuru dosyası içerisinde Çek Cumhuriyeti’nde iş ilişkisi içinde bulunulacak firmadan gelen davet mektubu ve/veya fuar katılım belgesi ibraz edilmelidir.

Çek Cumhuriyeti aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi Çek Cumhuriyeti’ne ailesini, akrabasını ya da arkadaşını ziyaret etmek isteyenlerin davet mektubuyla başvurması gereken vize türüdür. Kalış süresi 180 günlük süre içinde 90 gün ile sınırlıdır.

D tipi vize yani Çek Cumhuriyeti uzun süreli vizesi aile birleşimi, çalışma ve 90 günden uzun süreli eğitimler amacıyla Çek Cumhuriyeti’ne seyahat edecek kişilere yönelik vize türüdür. Başvurusu doğrudan Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğine/konsolosluğuna yapılmalıdır. Uzun süreli Çek Cumhuriyeti vizesi değerlendirme süreci kısa süreli Çek Cumhuriyeti vize türlerine oranla daha uzun sürmektedir.

Çekya (Çek Cumhuriyeti) Vizesi İçin Başvuru Nasıl Yapılmalıdır?

Çek Cumhuriyeti vizesi almak isteyen kişilerin başvurması gereken Çek Cumhuriyeti vizesi türü, planlanan seyahatin amacına ve süresine göre belirlenir. Turistik, ticari ya da kültürel bir etkinlik amacıyla gerçekleştirilecek Çek Cumhuriyeti seyahatlerinde  90 günden kısa süreyle kalınacaksa kısa süreli Çek Cumhuriyeti vizesine başvurulmalıdır. Çek Cumhuriyeti’nde 90 günden daha uzun süreyle kalınacaksa ya da aile birleşimi gibi amaçlarla Çek Cumhuriyeti’ne seyahat edilecekse uzun süreli Çek Cumhuriyeti vizesine başvuruda bulunulmalıdır. 

Schengen vizesi almak için ibraz edilmesi gereken evraklar güncel, doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanması gereken evraklar başvuruda bulunulacak Çek Cumhuriyeti vizesi türüne göre değişebilir. Bu nedenle vize türü özelinde ibraz edilmesi gereken evraklar öğrenilmeli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. 

Evrakların tamamlanmasıyla birlikte Çek Cumhuriyeti vizesi alınmalı ve randevu tarihinde tüm belgeler Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru dosyasıyla birlikte teslim edilmelidir. Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru işlemleri genellikle 7 ila 10 gün içinde sonuçlanır. Vize merkezleri vize çıkış sürecinde başvuru sahibine bilgilendirme yapar ve pasaportu adrese gönderir.

Çek Cumhuriyeti vizesi başvuruları ortalama 7 ila 10 gün içinde sonuçlanmakla birlikte bu sürenin ek evrak talep edilmesi ya da başvuru sahibinin mülakata çağrılması durumunda uzaması mümkündür. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusu planlanan seyahat tarihinden en az 1 ay önce yapılmalıdır.

Çekya (Çek Cumhuriyeti) Vizesi, Başvuru 

Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi almak isteyen kişilerin başvurularını Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Konsolosluğu tarafından yetkili kılınan vize merkezleri ya da acenteler aracılığıyla yapması gerekir. Kısa süreli vize başvuruları genellikle 7 ila 10 gün içinde sonuçlanmakla birlikte olası gecikme riskine karşı randevu tarihi planlanmalıdır. Uzun süreli vize başvuruları ise doğrudan Çek Cumhuriyeti diplomatik temsilciliklerine yapılmalıdır.

Bize Ulaşın

Hemen arayın veya başvuru formunu doldurun. Danışmanlarımız vize başvuru sürecinizi başlatsın.

Randevunuzu Alın

Danışmanlarımız konsolosluktan randevunuzu alsın ve gerekli işlemleri tamamlasın.

Evrakları Hazırlayalım

Vize başvurunuz için gereken tüm belge ve formları kurallara uygun şekilde biz dolduralım.

Vizeniz Onaylansın

Vizeniz onaylandıktan sonra, Vize Başvuru Merkezi'nden pasaportunuzu teslim alın.

Çekya ( Çek Cumhuriyeti) Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Çek Cumhuriyeti Çalışanlar İçin Vize Başvurusu

Çek Cumhuriyeti 2016 da ismini Çekya olarak değiştirmiştir. Ülke genel anlamda güvenli ve suç oranı düşük bir yerdir. Bunda yaşayan insanların kurallara uyması büyük rol oynamaktadır. Zaten kurallara uymayanlar için hiçbir tolerans tanınmamaktadır. Özellikle alkollü araç kullanmak ve trafikte kurallara uymamanın cezası gerçekten ağırdır. Tüm bunlara rağmen Çekya ’da sigara kapalı yerlerde içilebilir. Sigara içmeyenlere ise ayrı bölümler bulunmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Çalışanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Son 3 aya ait olacak şekilde düzenlenmiş maaş bordrosu. (Kaşeli ve imzalı olmasına özen gösteriniz.)
  • Çek Cumhuriyeti vizesi almak isteyen çalışana ait varsa tapu veya araç ruhsat fotokopileri.
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış Çek Cumhuriyeti’ye seyahat amacını, gidiş ve dönüş tarihlerini gösterebilecek ıslak imzalı ve kaşeli dilekçe.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait imza sirküleri.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait son döneme ait vergi levhası.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)
  • e-devletten alabileceğiniz barkodu ikametgâh belgesi.
  • Çek Cumhuriyeti’ne ticari bir seyahat gerçekleştirecek iseniz davetiyenizin polisten onaylı olması gerekmektedir.
  • Nüfus kâğıdı fotokopisi

Çek Cumhuriyeti Şirket Sahipleri İçin Vize Başvurusu

Çekya’da et yemekleri oldukça yaygındır. Çoğunlukla domuz eti, sığır eti ve tavuk etli yemekleri tercih ederler. Özellikle çorbaların yemeklerinde önemi, büyüktür. Özellikle öğlen ve akşam yemeklerinde “Bramboracka” adını verdikleri sebzeli ve patatesli bir çorbayı tercih ederler. Çekya mutfağı domuz kaburgası ile ünlüdür diyebiliriz. Geleneksel “Bohemya tabağı” ismini verdikleri ızgara çeşitleri ile dolu dev tabaklar oldukça tercih edilen bir üründür. Her yemeğin içerisinde kullandıkları domuz eti yüzünden pek tercih etmeyeceğiniz lezzetler ile doludur Çekya mutfağı.

Çek Cumhuriyeti Şirket Sahipleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Bağkur hizmetleri ile ilgili e-devletten alabileceğiniz barkotlu hizmet dökümü.
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Şirketin antetli kağıdına yazılacak gidiş – geliş tarihlerini ve ziyaret amacını belirtecek şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmiş vize talep dilekçesi.
  • Orijinal Faaliyet Belgesi. (Son Üç Ay Tarihli)
  • Son döneme ait vergi levhası kopyası. (Son Dönem)
  • İmza sirküleri kopyası. (Süresi Geçmemiş)
  • Resmi Gazete İlanı Kopyası. (Ticaret Sicil Gazetesi)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)
  • e-devletten alabileceğiniz barkodu ikametgâh belgesi.
  • Çek Cumhuriyeti’ne ticari bir seyahat gerçekleştirecek iseniz davetiyenizin polisten onaylı olması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Emekliler İçin Vize Başvurusu

500 binden fazla yabancının yaşadığı Çekya neredeyse Avrupa’nın tam ortasında yer alır. Bu özellik ile Avrupa’da birkaç ülke gezilmesi planlanmış ise Çekya’dan başlamak en mantıklı seçim olacaktır. Gerek doğal gerekse tarihi zenginlikleri ile Prag gezenleri kendine hayran bırakacak nitelikte bir şehirdir. Özellikle yılda yaklaşık 9 milyon turistin seyahat durağı olan Prag’ı görmeden Avrupa turuna başlamamanızı öneririz.

Çek Cumhuriyeti Emekli Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Tapu, araç ruhsat fotokopileri, kira kontratı gibi gelir gösterebileceğiniz belgeler.. ( Var İse)
  • Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna yazılmış seyahat amacını açıklayan, seyahat giderlerini kimin tarafında karşılanacağını açıklayan şahsi dilekçe.
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)
  • E-devletten alabileceğiniz emekli tescil belgesi
  • Emeklilik maaşınızı aldığınız bankadan almanız gereken son 3 aya ait ıslak imzalı ve kaşeli hesap dökümü.

Çek Cumhuriyeti Öğrenciler İçin Vize Başvurusu

Çek Cumhuriyetinin en ünlü ürünlerinden biriside biradır. Her yıl yapılan bira festivalinde 70 den fazla çeşit beğenilere sunulmakta. Bu festivalin bir küçük ayrıntısı ise festival sırasında kullanılan para biriminde. Festival sırasında “Tolar” adı verilen bir para kullanılıyor. Festival boyunca tüm yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı bu para ile karşılamanız gerekiyor. Ülkenin yetiştirdiği en büyük sporculardan birisi olan Maria Navratilova olmasına karşın ülkede sevilen spor dalı buz hokeyidir.

Çek Cumhuriyeti Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların orijinalleri.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahati ile ilgili olarak bir sponsor yok ise maddi durumu gösterecek olan son 3 ayı gösteren banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şahıs şirketi sahibiyse Çek Cumhuriyeti Şahıs firma sahibi vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Çek Cumhuriyeti Vizesi için başvuran kişi 18 yaşından küçükse anne ve babadan noter onaylı muvafakatname. (Aslı ve fotokopisi.)
  • Öğrenci Belgesi. ( Yeni Tarihli)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)

Çek Cumhuriyeti Ev Hanımları İçin Vize Başvurusu

Çekya seyahati için bir vize başvurusu yaptınız ve ülkeye gittiniz. Bunu bilen arkadaşlarınız Çek Cumhuriyeti hakkında biraz bilgi sahibiyse kesin olarak sizden Bohemya kristali ile yapılmış ürünler bekleyecektir. Bohemya kristali ile yapılmış ürünleri ile Çek Cumhuriyeti oldukça ünlüdür. Bunlar ile birlikte Prag’da oldukça ünlü olan kuklacıklardan da alabilirsiniz. Tabi tarçınlı likör de alınabilecek hediyelik eşyalardan sayılabilir.

Çek Cumhuriyeti Ev Hanımları Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir emekli ise Çek Cumhuriyeti emekli vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Çek Cumhuriyeti vizesi almak için gerekli olan vukuatlı nüfus kayıt belgesi.
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Çek Cumhuriyeti Çalışmayanlar İçin Vize Başvurusu

Çek Cumhuriyeti gittiğiniz zaman göreceksiniz ki gerçekten çok farklı bir yer. İnsanları da diğer Avrupa ülkelerindekiler gibi değiller. Çekya’da yılbaşında hindi yerine sazan balığı yenir. Ülkedeki bir diğer gariplik ise rahatlamak için yaptıkları bira banyosudur. Bunun rahatlatıcı bir etkisi olduğuna inanan Çekler her fırsat bulduklarında bira banyosu yaparlar.

Çek Cumhuriyeti Çalışmayanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şirket sahibi ise Çek Cumhuriyeti şirket sahipleri vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Tam vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Çek Cumhuriyeti Reşit Olmayanlar İçin Vize Başvurusu

Çek Cumhuriyeti sanata başkentlik yapabilecek kadar güzel bir ülke. Yaklaşık 11 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın nispeten küçük ülkelerinden biridir. Eski Çekoslovakya 2 ye bölünmüş Slovakya ve Çekya olarak adlandırılmıştır. 11 milyonluk nüfusa sahip olmasına rağmen her yıl yaklaşık 9 milyon turiste ev sahipliği yapan Çekya da sizin de bulunmanız için yapmanız gereken tek şey vize başvurusu yapmak.

Çek Cumhuriyeti Reşit Olmayanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şirket sahibi ise Çek Cumhuriyeti şirket sahipleri vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Seyahat amacı aile ya da arkadaş ziyareti ise akrabalarınızdan alınacak olan davetiye.
  • Çek Cumhuriyeti vizesi talebi yapılan reşit olmayan çocuk bir ebeveyn ile seyahate çıkıyorsa her iki ebeveynininde alacağı noter tasdikli muvafakatname.
  • Ebeveynlerin ayrılığı söz konusuysa mahkeme tarafından verilen velayet kararı.
  • Tam vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Çek Cumhuriyeti Çiftçiler İçin Vize Başvurusu

Çekya A.B. ülkelerine göre gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkenin tarım ürünleri politikasında kolektif tarıma geçmeleriyle birlikte verimde düşmüş ve tarım ürünlerini ithal etmek zorunda kalan bir ülke konumuna gelmiştir. Yaygın olarak küçükbaş hayvancılıkla uğraşmayan Çekyalı çiftçiler çoğunlukla kümes hayvanları yetiştirmesi ile ilgili çalışmalar yapmaktadırlar. Buna rağmen büyükbaş hayvancılıkta da söz sahibidirler. Çekyadaki fırsatlardan faydalanmanız için hemen bir Çekya vizesi başvurusu yapmalısınız.

Çek Cumhuriyeti Çiftçiler Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların fotokopileri.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Çitçilik Belgesi
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Çek Cumhuriyeti Kamu Personelleri İçin Vize Başvurusu

Ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynağı turizm’dir. Bu önemli kaynağı sanayiye yaymayı oldukça başarı bir şekilde yaymayı başaran Çekya Avrupa’nın 5. En büyük araba üreticisi konumundadır. Bunun yanında Çek Cumhuriyetinin bir şehri olan Pilsen ülkemizde de bulunan bira üreticisinin isim hakkını satın almıştır. 4.1 olan işsizlik oranıyla Çekya Avrupa’nın en düşük işsizlik oranına sahiptir.

Çek Cumhuriyeti Kamu Personelleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Son 3 aya ait olacak şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı maaş bordrosu. 
  • Çek Cumhuriyeti vizesi almak isteyen kamu personeline ait varsa tapu veya araç ruhsat fotokopileri.
  • Bağlı olduğunuz kurumdan alacağınız görevinizi, izin tarihlerinizi belirten kaşeli ve imzalı belge.
  • Eğer emekli sandığına bağlıysanız kurumdan yazı alınması gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)

Çek Cumhuriyeti Şahıs Firma Sahipleri İçin Vize Başvurusu

Çekya’nın %30 unu kaplayan ormanlardan elde edilen ürünler ülke ekonomisinde büyük rol oynar. Ülkenin ihtiyacını karşılamakla yetinmeyip bu ürünleri yurt dışına ihraç ederler. Ülkede maden ihtiyacı karşılamadığı için maden ihracatı çok fazladır. Ülke küresel ölçekte cam ve kristal üreticisi konumundadır.

Çek Cumhuriyeti Şahıs Firma Sahipleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • Banka hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda kullanılanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Çek Cumhuriyeti seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Bağkur hizmetleri ile ilgili e-devletten alabileceğiniz hizmet dökümü.
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Şirketin antetli kağıdına yazılacak gidiş – geliş tarihlerini ve ziyaret amacını belirtecek şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmiş vize talep dilekçesi.
  • Son döneme ait vergi levhası kopyası. (Son Dönem)
  • İmza beyan belgesi. (Süresi Geçmemiş)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet ‘ten alınıyorsa barkotlu çıktı zorunludur.)
  • Bağlı olduğunuz odalardan alabileceğiniz hizmet dökümleriniz. (Esnaf ve sanatkârlar odası gibi.)
Çek Cumhuriyeti Konsolosluk Bilgileri

Çek Cumhuriyeti Konsolosluk sayfasına https://www.mzv.cz/ankara/tr/vize_ve_konsolosluk_bilgileri/index.html> adresinden ulaşiabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti için yapılan başvurularda, seyahat amacına göre farklılık arz eden bir değerlendirme süreci uygulanır. Yani yapılan her başvuru kendi içinde ayrı bir niteliğe sahiptir. Bu yüzden vize işlemlerinin süresi ile ilgili net ifadeler kullanılamaz. Fakat bir genele yapmak gerekirse, kısa süreli vize başvurularının 2 ila 5 iş günü arasında neticelendiğini söyleyebiliriz.

Çekya, Schengen Bölgesi sınırları kapsamında yer aldığı için, aldığınız vize diğer Shengen ülkelerinde de seyahat etme hakkı tanır. Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve İsviçre gibi ülkeleri bu listeye dahil edebiliriz ve toplamda 26 ülkeye Çekya vizesi ile seyahat edilebilir. Ancak seyahatin bu ülkeden başlaması şartı vardır.

Çek Cumhuriyeti’ne vize başvurusu yaparken İstanbul ve Ankara’ yer alan konsolosluklara şahsen katılımınızın gerektiği bir randevu sistemi uygulanır. Eğer kısa süreli bir vize için başvuru yapacaksanız, konsolosluğun internet sitesi üzerinden sadece Çarşamba günleri başvuru yaparak randevu talebi oluşturabilirsiniz. Uzun süreli vizeler için de Pazartesi- Perşembe günleri arasında sistem açıktır.

Çekya’ya vize başvurusunda bulunduktan sonra yapılan değerlendirme, mülakatsız sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda mülakat da yapılır. Özellikle uzun süreli vizelerde mülakat daha sık görülür. Örneğin aile birleşimi için bir başvuru yapılmışsa, her iki taraf da mutlaka yüz yüze görüşmeye çağırılır ve bu süreç boyunca birkaç kez tekrar edilebilir. Sürecin uzamasının nedenlerinden biri de budur.

Uzun süreli vize almak için öncelikle geçerli bir sebebinizin olması gerekir. Yapılan her başvuruda seyahat sebebinin detaylı olarak beyan edilmesi ve bu sebep çerçevesinde gerekli olan resmi evrakların sunulması beklenir. Ülkede uzun süre kalmak için eğitim, çalışma ya da aile birleşimi bir nedeniniz olmalıdır. Bu durumu ispat ettiğinizde vize süreniz uzayabilir.

Genel olarak erken sonuçlanan vizeler kısa süreli seyahatleri kapsar. Çünkü detaylı bir belge ibrazı söz konusu değildir. Doksan günü aşmayacak seyahatleriniz için başvurduğunuz turist vizesi, belgelerinizde bir eksiklik olmaması halinde en erken sonuçlanan başvuruları oluşturur.

Çek Cumhuriyeti’ne yapılan vize başvurularının her biri kendi içinde farklı dinamiklere sahip olabilir. Başvuru değerlendirme aşamasındayken bu veriler göre hareket edilir. Örneğin iptal imkanı olmayan bir otel ya da uçak bileti rezervasyonu yaptıysanız durumun acil olduğunu da beyan etmiş olursunuz. Ayrıca ziyaret sebebiniz de vizenin çıkış süresini kısaltabilir. Yani mutlaka ülkede bulunmanızı gerektiren şartlarda başvurunuz acil kapsamına alınır.

Express vize uygulaması Çek Cumhuriyeti’ne yapılan ziyaretleri kapsamaz. Yalnızca ölüm, ağır hastalık ve acil olduğu ispatlanabilecek diğer durumlarda değerlendirme önceliği elde edilebilir. Fakat bu durumun da resmi belgelerle ortaya konulması gerekir. Örneğin bir cenazeniz varsa hastaneden alınan bir ölüm raporunu belgelerinizin arasına ekleyerek durumu ispat edebilirsiniz. Aynı durum hastalık için de geçerli olacaktır.

Hayır. Çek Cumhuriyeti’ne yapılan vize başvurularında beyaz fon bulunan, başın üst kısmıyla omuzları da kapsayan fotoğraflar kabul edilir. Konsolosluğun resmi sitesinde fotoğrafta olması gereken özellikler detaylıca açıklanmıştır.

Eğer son beş yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesine vize için başvuru yaptıysanız, o esnada verdiğiniz parmak izi geçerliliğini koruyacaktır. İlk kez başvuru yapanlardan ise parmak izi alınması zorunludur.

Seyahatiniz esnasında masraflarınızı karşılayacak bir sponsor olması ve bu kişinin imzalı bir dilekçeyle bunu beyan etmesi halinde çalışmıyor olsanız dahi vize alabilirsiniz.

İletişim

Vize Başvurusu Danışma Merkezi

Vize Başvuru Merkezi ile tüm başvuru süreçlerini uzman danışmanlar eşliğinde tamamlayıp, vizenizi biz alıyoruz.

Maltepe/İstanbul Bağdat Caddesi No: 415/62

    ARA     444 1 883