İsviçre Vizesi

İsviçre Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 4 tip pasaport kullanılır. Yeşil, gri, siyah ve bordo pasaportlar farklı özelliklere sahiptir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlar ayrıcalıklı pasaportlar olup umuma mahsus olarak da adlandırılan bordo pasaport sahipleri diğer pasaport sahiplerine tanınan haklara ve ayrıcalıklara sahip olmazlar. Yeşil pasaport sahipleri farklı bir ülkeye seyahat edecekleri durumda vize alma gereksinimleri yoktur. Bordo pasaport sahiplerinin her ülkeye giriş yapabilmeleri için vize almaya ihtiyaçları vardır. Herhangi bir nedenle İsviçre’ye seyahat etmek isteyen ve bordo pasaport sahibi olan kişiler İsviçre Konsolosluğu vize birimine başvuruda bulunmalıdır.

Schengen vizesi sahibi olmayan kişiler İsviçre Konsolosluğu aracılığıyla vize başvurusunda bulunmalıdırlar. Yapılan vize başvurularında istenilen evraklar tamamen doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz edilmelidir.

Yeşil, siyah ve gri pasaport sahibi olan T.C. vatandaşları 6 ay içinde 90 gün süreyle İsviçre’de bulunacakları durumda vize almaları gerekli değildir. 90 gün dolmadan İsviçre sınırlarından ayrılıp T.C. sınırlarına giriş yapmalıdırlar. Aksi takdirde vizesiz seyahat kuralları ihlal edilmiş olur.

İsviçre Vizesinin Başvurusu Süreci

İsviçre’ye herhangi bir nedenle seyahat etmek isteyen T.C. vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler, farklı alternatifler arasından seyahat amaçlarına uygun vize başvurusunda bulunabilirler. Başvurular doğrudan İsviçre Ankara Büyükelçiliği’ne ve İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılabilir. Tam teşekküllü resmi kurumların istediği her bir belgenin temin edilmesi durumunda kurum tarafından başvuru sahibine randevu verilir. Randevu tarihinde vize başvurusu için istenilen belgelerin hepsinin orijinali ve fotokopisi teslim edilmelidir.

İsviçre vizesi başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması noktasında yetkili kurum İsviçre Konsolosluğu’ olmakla birlikte 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için İsviçre Schengen vizesi başvurusu Konsolosluk tarafından alınmaz. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler yetkilendirilmiş vize merkezlerine yönlendirilir. Oturma izni, aile birleşimi, çalışma izni gibi 90 günlük süreyi geçecek olan durumlara yönelik vize taleplerinde doğrudan Konsolosluğa başvuru yapılmalıdır.

İsviçre vize başvurusu için online başvuru formu doldurulur ve randevu alınır. Konsolosluktan ya da vize başvuru merkezinden alınan evrak listesi eksiksiz bir şekilde hazırlanır. Vize ücreti ödenerek evraklar teslim edilir. Biyometrik veri işlemi yani parmak izi taraması yapılır. Uzun süreli vize başvurularında başvuru sahibi Konsolosluk’ta mülakata tabi tutulur.

İsviçre vizesi almak isteyen kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda annesi ve babası tarafından muvafakatname hazırlanması gerekir. Bu belge ebeveynlerin seyahat izni verdiği anlamına gelir. Ayrıca hazırlanmış belgeler noter tarafından onaylanmalıdır. Aksi takdirde belgeler İsviçre konsolosluğu nezdinde geçerliliğe sahip kabul edilmezler.

İsviçre İçin Vize Türleri Nelerdir?

İsviçre’ye yapılacak seyahatin amacına, kapsamına ve ülke sınırları içerisinde geçirilecek süreye göre farklı vize türlerine başvuru yapılması gerekmektedir. C tipi (kısa süreli) vize, İsviçre turistik vizesi, İsviçre ticari vizeler ile iş ve fuar ziyaretleri vizeleri, ,İsviçre aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi, İsviçre kültürel, sportif faaliyet ve konferansa katılım vizesi, İsviçre kısa süreli öğrenim ve staj vizesi, D tipi (uzun süreli) vize ve İsviçre transit vizesi türlerine başvuru yapılabilmektedir.

İsviçre Vizesi İçin Başvuru Nasıl Yapılmalıdır?

İsviçre Konsolosluğu, İsviçre vizesi almak isteyen kişiler nezdinde aktif bir role sahiptir. İsviçre’ye gidecek olan kişiler İsviçre vizesi yerine Schengen vizesi alabilirler. Böylece İsviçre’nin de aralarında olduğu 25 ülkeye vizesiz bir şekilde girme hakkını elde edebilirler.

İsviçre’yi ziyaret etmek için vize talebinde bulunacak kişiler online form doldurarak randevu talebini iletirler. Randevu alınması aşamasında yaşanması olası aksaklıklar göz önünde bulundurulmalı ve planlanan seyahat tarihinden en az 2 hafta önce vize başvurusu randevusu alınmalıdır.

Daha sonra başvurulacak olan vize türüne göre istenilen güncel evrak listesi öğrenilmeli, istenilen belgeler eksiksiz ve usulüne uygun olacak şekilde en kısa sürede tamamlanmalıdır. Başvuru sahibinin pasaportunun geçerlilik süresi seyahatin dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha devam etmeli ve pasaportta en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. 10 yıldan eski pasaportlarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Başvuruda bulunan 12 yaşının üzerindeki kişilerin biyometrik veri kayıtlarının bulunması zorunlu olduğundan parmak izi beyanları alınmalıdır. Parmak izi kayıtlarının geçerlilik süresi 5 yıldır.

İsviçre Vizesi İçin Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

İsviçre vizesi almak isteyen kişilerin başvuruları kesinlikle randevusuz olarak kabul edilmez. Bununla birlikte sağlık, ölüm gibi olağan dışı acil durumlarda başvuruların randevusuz yapılabilmesi mümkün olmaktadır. İsviçre vizesi için başvuru randevuları online olarak alınabilir. Randevu tarihi alındıktan sonra evraklar hazırlanır. Online olarak hazırlanan randevuyla birlikte başvuru sahibine takip bandrolü verilir. İsviçre vizesi işlemleri bandrol üzerinden takip edildiğinden kaybedilmemesi çok önemlidir.

İsviçre vizesi başvuruları İsviçre Konsolosluğu’nun bizzat yetkilendirdiği kurumlar aracılığıyla yapılabilir. Ancak başvurular söz konusu kurumlar aracılığıyla vize başvurusunda bulunulabilse de başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması konusundaki sorumluluk yalnızca İsviçre Konsolosluğu’na ait bulunmaktadır. Bununla birlikte bahsi geçen kurumlara yalnızca 90 günü aşmayacak kısa süreli vize başvuruları yapılabilmektedir.

Bize Ulaşın

Hemen arayın veya başvuru formunu doldurun. Danışmanlarımız vize başvuru sürecinizi başlatsın.

Randevunuzu Alın

Danışmanlarımız konsolosluktan randevunuzu alsın ve gerekli işlemleri tamamlasın.

Evrakları Hazırlayalım

Vize başvurunuz için gereken tüm belge ve formları kurallara uygun şekilde biz dolduralım.

Vizeniz Onaylansın

Vizeniz onaylandıktan sonra, Vize Başvuru Merkezi'nden pasaportunuzu teslim alın.

İsviçre Vizesi İçin Gerekli Belgeler

İsviçre Çalışanlar İçin Vize Başvurusu

İsviçre Avrupa’nın ortasında Avrupa Birliğine girmeyi reddeden adacık misali ülke. Kuralara son derece bağlı, dürüst, çalışkan ve geleneksel halka sahip nadir ülkelerden. Yeniliklere oldukça kapalı ve geleneklerine son derece bağlılar. Özlerinde dağ kültürü olan halka yeni ve yabancı bir şeyi kabullendirmek oldukça zor.

İsviçre Çalışanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Son 3 aya ait olacak şekilde düzenlenmiş maaş bordrosu. (Kaşeli ve imzalı olmasına özen gösteriniz.)
  • İsviçre vizesi almak isteyen çalışana ait varsa tapu veya araç ruhsat fotokopileri.
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış İsviçre’ya seyahat amacını, gidiş ve dönüş tarihlerini gösterebilecek ıslak imzalı ve kaşeli dilekçe.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait imza sirküleri.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait son döneme ait vergi levhası.
  • Çalışmış olduğunuz şirkete ait faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi.
  • Nüfus müdürlüklerinden İsviçre vizesi başvurusu için alacağınız vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • e-devletten alabileceğiniz barkotlu ikametgâh belgesi.
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimlik ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.
  • Nüfus kâğıdı fotokopisi

İsviçre Şirket Sahipleri İçin Vize Başvurusu

Eğer İsviçre’de mutlu birkaç gün yaşamak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey kurallara uymak olacaktır. Kuralla uyduğunuz sürece hiç sorun yaşamadan tatilinizi geçirebilirsiniz. Özellikle süpermarket alışverişlerinde hep bir çift göz sizi izliyor gibi hissedebilirsiniz. Kasada aldıklarınızı ödedikten sonra manevi olarak ta rahatlayacaksınız. Sizin izleniyor olduğunuz his te bir anda kaybolacak. Bu sizi rahatsız etmesin kesinlikle kişisel değil sizin bir yabancı olmanızdan kaynaklanıyor olacaktır. İsviçreliler genellikle adet ile alışveriş yaparlar. 3 adet domates, 1 adet havuç almak ayıp sayılmaz.

İsviçre Şirket Sahipleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Bağkur hizmetleri ile ilgili e-devletten alabileceğiniz barkotlu hizmet dökümü.
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Şirketin antetli kağıdına yazılacak gidiş – geliş tarihlerini ve ziyaret amacını belirtecek şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmiş vize talep dilekçesi.
  • Orijinal Faaliyet Belgesi. (Son Üç Ay Tarihli)
  • Son döneme ait vergi levhası kopyası. (Son Dönem)
  • İmza sirküleri kopyası. (Süresi Geçmemiş)
  • Resmi Gazete İlanı Kopyası. (Ticaret Sicil Gazetesi)
  • Nüfus müdürlüklerinden İsviçre vizesi başvurusu için alacağınız vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • e-devletten alabileceğiniz barkotlu ikametgâh belgesi.
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimlik ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.

İsviçre Emekliler İçin Vize Başvurusu

İsviçreliler birbirlerini kendi evlerine davet etmezler. Bu onların misafirperver olduğunu göstermez ama adamlar gerçekten yabancılardan hiç hoşlanmıyorlar. Sosyalleşmeyi pazarda, markette veya ayaküstü yapmayı tercih ediyorlar. İsviçre vizesi alıp bir yakınınızın yanına gidiyorsanız bu durum sizi hiç şaşırtmasın. Siz İsviçre çikolatalarının ve Alplerin tadını çıkarın.

İsviçre Emekli Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Tapu, araç ruhsat fotokopileri, kira kontratı gibi gelir gösterebileceğiniz belgeler.. ( Var İse)
  • İsviçre Başkonsolosluğuna yazılmış seyahat amacını açıklayan, seyahat giderlerini kimin tarafında karşılanacağını açıklayan şahsi dilekçe.
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • E-devletten alabileceğiniz emekli tescil belgesi
  • Emeklilik maaşınızı aldığınız bankadan almanız gereken son 3 aya ait ıslak imzalı ve kaşeli hesap dökümü.
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimlik ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

İsviçre Öğrenciler İçin Vize Başvurusu

İsviçreliler spora çok meraklılardır. 3 yaşında kayağa binmeyi öğrenirler. Muhtemelen sizin kolluklar ile yüzmeye başladığınız sıralarda İsviçreli çocuklar dalgıçlık öğrenmiş olabilirler. Kışın yapılan kayağa yazın yaptıkları dağ yürüyüşü, bisiklet gibi sporlara yürüyüş ve koşuyu da ekleyin. Bunun yanına ülkedeki tüm spor salonları da hınca hınç dolu olması sporu ne kadar önemsediklerini gösterir. İsviçre vizesi alıp bir kez oradaki kapalı spor salonlarına girdiğinizde ülkemizdeki hiçbir spor salonunu beğenemeyeceğinizin garantisini verebiliriz.

İsviçre Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların orijinalleri.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • İsviçre seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şahıs şirketi sahibiyse İsviçre Şahıs firma sahibi vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • İsviçre Vizesi için başvuran kişi 18 yaşından küçükse anne ve babadan noter onaylı muvafakatname. (Aslı ve fotokopisi.)
  • Öğrenci Belgesi. ( Yeni Tarihli)
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği. ( Yeni Tarihli ve Anne Baba Bilgilerini de İçeren.)
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimlik ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.

İsviçre Ev Hanımları İçin Vize Başvurusu

İsviçre’de alışveriş yapmak için seçeceğiniz yer Cenevre olmalı. Tüm büyük mağazalar butikler bu kentte toplanmıştır. İsviçre’den alabileceğiniz ürünler arasında peynirler, çikolatalar, alp çantaları ve en önemlisi saatleri sayabiliriz. Klasik saat İsviçre’nin bir geleneği. Ülkenin her kesimindeki fiyat politikası aynıdır. Buna rağmen ülkenin kayak turizmini arttırmak için kayak bölgelerine kurulan alışveriş merkezlerinde vergisiz alışveriş imkânı sunulmaktadır. Samnaun buna oldukça iyi bir örnektir. Burada alış veriş diğer bölgelere nazaran %20 ye varan indirimler ile sunulur.

İsviçre Ev Hanımları Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • İsviçre seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir emekli ise İsviçre emekli vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • İsviçre vizesi almak için gerekli olan vukuatlı nüfus kayıt belgesi.
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimlik ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.

İsviçre Çalışmayanlar İçin Vize Başvurusu

İsviçre’de özellikle araba kullanmak zorunda kalacaksanız ve aracınızı kapalı otoparklara koyacaksanız biletinizi kaybetmemeye özen göstermelisiniz. Ülkede bulunan en pahalı şeyin iş gücü olduğu düşünüldüğünde İsviçre’de otoparklar tamamen otomatikler. Biletinizi kaybederseniz bir yetkili bulmakta gerçekten çok zorlanacağınızı hatırlatmak isteriz.

İsviçre Çalışmayanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • İsviçre seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şirket sahibi ise İsviçre şirket sahipleri vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimle ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Başvuru esnasında konsolosluk tarafından ek evrak ve ya ek görüşme talep edilebilir.

İsviçre Reşit Olmayanlar İçin Vize Başvurusu

İsviçreli annelerin tek görevi çocuklarını yetiştirmek. İsviçre’de yaşayan annelerin tam gün çalışması neredeyse mahalle baskısıyla sonuçlanabiliyor. Çok küçük yaşlarda okula gönderilen İsviçreliler 5 – 6 kişilik sınıflarda eğitim görüyorlar. Ülke eğitim planlamasını o kadar güzel oturtmuş ki, gün içerisinde öğrenciler dönüşümlü olarak evlerine gönderilip tekrar okula eğitim görmeye geliyorlar. Kurallara bağlılık çocuklar içinde geçerli. Lokantada ya da toplum içerisindeyken fazla ses çıkartan çocuklar size rağmen azarlanabiliyorlar. Büyüklerin uydukları tüm kurallara çocuklarında uyması bekleniyor.

İsviçre Reşit Olmayanlar Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • İsviçre seyahati ile ilgili olarak sponsor olacak kişinin sosyal statüsüne göre istenen tüm belgeler. (Örnek vermek gerekirse sponsor olacak kişi bir şirket sahibi ise İsviçre şirket sahipleri vizesi için gerekli olan tüm evraklar. )
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre vizesi alma sebebinizi açıklayacak bir dilekçe. Seyahat tarihleri belirtilmeli.
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Seyahat amacı aile ya da arkadaş ziyareti ise akrabalarınızdan alınacak olan davetiye.
  • İsviçre vizesi talebi yapılan reşit olmayan çocuk bir ebeveyn ile seyahate çıkıyorsa her iki ebeveynininde alacağı noter tasdikli muvafakatname.
  • Ebeveynlerin ayrılığı söz konusuysa mahkeme tarafından verilen velayet kararı.
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimle ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Başvuru esnasında konsolosluk tarafından ek evrak ve ya ek görüşme talep edilebilir.

İsviçre Çiftçiler İçin Vize Başvurusu

İsviçre’nin 4 te 3 ü dağlık arazidir. Dolayısı ile hayvancılık alanında en gelişmiş Avrupa ülkesi İsviçre sayılabilir. Hayvancılığın gelişmesi yanında süt ürünlerinin de gelişmesi anlamına geldiğinden peynir ve çikolata endüstrisi İsviçre’de oldukça geniş bir yer tutar.

İsviçre Çiftçiler Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların fotokopileri.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Çitçilik Belgesi
  • Aile ve ya arkadaş ziyareti için İsviçre vizesi alacaksanız İsviçre’nde bulunan yakınınız tarafından gönderilecek orijinal davetiye. Davetiyenin yanında yakınınızın adresi, telefon numaraları, oturum belgeleri ve kimlik bilgileri de bulunmalıdır.
  • Vukatlı nüfus kayıt örneği. (Aile toplum kağıdı. e-devlet’ten alınmış ise barkod gereklidir.)

Konsolosluklar tarafından ek evrak isteme hakkına sahiptir.

İsviçre Kamu Personelleri İçin Vize Başvurusu

İsviçre’de otoparklar birkaç özel bölüme ayrılır. Bir tanesi hepimizin bileceği üzerine sakatlar için ayrılmış özel bölüm. Hemen yanında yaşlılar be kadınlar için özel bir bölüm daha bulunur. Özellikle kadınlar için ayrılmış bölümün daha geniş alana sahip olduğu dikkatinizi çekecektir. Her ne kadar kadınlar bunu bir ayrıcalık olarak görseler de İsviçre’de kadınların iyi araç park edemediği kanıtlanmıştır. Birde sakın ola kapalı otoparklarda arabanızı çalışır şekilde bekleme yapmayın. Çok sert bir şekilde uyarı alırısınız.

İsviçre Kamu Personelleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.o00 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • Son 3 aya ait olacak şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı maaş bordrosu. 
  • İsviçre vizesi almak isteyen kamu personeline ait varsa tapu veya araç ruhsat fotokopileri.
  • Bağlı olduğunuz kurumdan alacağınız görevinizi, izin tarihlerinizi belirten kaşeli ve imzalı belge.
  • Eğer emekli sandığına bağlıysanız kurumdan yazı alınması gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Nüfus müdürlüklerinden İsviçre vizesi başvurusu için alacağınız vukuatlı nüfus kayıt belgesi. (Eş, çocuk, anne, baba bireylerinin eklenmesi gerekir.)
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimle ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.

Konsolosluk tarafından ek evrak ve ek görüşme talep edilebilir.

İsviçre Şahıs Firma Sahipleri İçin Vize Başvurusu

İsviçre vizesi alıp isvişçrede iş yapacaksanız mutlaka şimdi yazacaklarımızı okumalı ve iyi anlamalısınız. İsviçreliler iş ve özel hayatı tamamen birbirlerinden ayırmıştır. Bu onlar için bir kural haline gelmiştir. İsviçre’de iş hayatlarına baktığınızda dikkatinizi çekecek şey işi İsviçreliler daha iyi yaşamak için bir araç olarak görürler. Çalışan hiçbir İsviçrelide özel bir hırs göremezsiniz. Gerektiğinden daha fazla çalışmak, mesai ye kalmak gibi şeyleri İsviçre’de göremezsiniz. Bu yazdıklarımıza bakıp onları yanlış değerlendirmeyin sakın. Söz verdikleri işi zamanında ve eksizsiz olarak teslim edeceklerdir. Sizden de aynı hassasiyeti bekleyeceklerdir. İş konusunda yalan ve dolandırıcılık gibi sözcükler İsviçre’de yoktur. Bir İsviçreliyi kızdırmak istiyorsanız verdiğiniz randevuya geç kalarak bunu en iyi şekilde yapabilirsiniz. Bu adamlar çok dakikler. Yaptıkları saatlerin bu kadar iyi olma sebeplerinden biriside budur.

İsviçre Şahıs Firma Sahipleri Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport. İsviçre vize başvurusu için pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinizden sonra 6 ay daha sürüyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vizenin basılması içinde 2 adet boş sayfanın olması gerekmektedir.
  • İsviçre vize başvuru formu.
  • Varsa daha önce kullandığınız pasaportların asılları.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi. ( T.C Kimlik numarası yazılı)
  • Banka Hesap hareketleri. ( Mevcut en düşük 25.000 – 35.000 TL bakiyesi bulunmasına özen gösteriniz. Olabildiğince yüksek gösterilecek hesaplar başvuru sonucuna olumlu etki eder. Ayrıca bankadan aldığınız belgeleri imzalayan yetkilinin imza beyanı zorunludur.)
  • 2 Adet biometrik fotoğraf. ( Fotoğrafın biometrik olması çok önem taşımaktadır. 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarınızın açıkça görülebilmesi önemlidir. İsviçre vize başvurusunda kullanılanılacak fotoğrafın son 6 ayı yansıtması bir diğer önemli ayrıntıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası poliçesi. ( Tarafımızca Temin Edilmektedir.)
  • İsviçre seyahatinizde kullanacağınız konaklama ve ulaşım bilgileri. (Tarafımızdan yapılmaktadır.)
  • Bağkur hizmetleri ile ilgili e-devletten alabileceğiniz hizmet dökümü.
  • Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileri. ( Var İse)
  • Şirketin antetli kağıdına yazılacak gidiş – geliş tarihlerini ve ziyaret amacını belirtecek şekilde düzenlenmiş kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmiş vize talep dilekçesi.
  • Son döneme ait vergi levhası kopyası. (Son Dönem)
  • İmza beyan belgesi. (Süresi Geçmemiş)
  • Nüfus müdürlüklerinden İsviçre vizesi başvurusu için alacağınız aile toplum kâğıdı. (Eş, çocuk, anne, baba bireylerinin eklenmesi gerekir.)
  • Nüfus müdürlüklerinden İsviçre vizesi başvurusu için alacağınız vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Bağlı olduğunuz odalardan alabileceğiniz hizmet dökümleriniz. (Esnaf ve sanatkârlar odası gibi.)
  • İsviçre’ye aile ziyareti için gidecek olanların yakınları tarafından davetiye göndermesi gerekmektedir. Gönderilen davetiyenin yanında davetiyeyi gönderen kişinin kimle ve oturum izinlerini gösteren belgeleri de gönderme zorunluluğu vardır.
İsviçre Konsolosluk Bilgileri

İsviçre Konsolosluk sayfasına https://www.eda.admin.ch/countries/turkey/tr/home/vertretungen/botschaft/generalkonsulat.html adresinden ulaşiabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

İsviçre vizesi başvurusu, başvurulan vize türüne ilişkin kategori farklılığı söz konusu olmadan randevu alma şartıyla kabul edilmektedir. İsviçre vizesi randevusu alınmaması durumunda İsviçre Büyükelçiliği vize başvurusunu kabul etmemektedir. İsviçre vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler öncelikle vize randevusu almalıdır. Daha sonra pasaport ve başvuruda bulunulan vize türüne göre istenilen evraklar hazırlanarak vize başvurusu yapılmalıdır. İsviçre vizesi başvurularının kaç günde sonuçlanacağı yapılan başvuru türüne göre değişiklik gösterir. İsviçre vizesi başvurularının seyahat planından en az 30 gün önce yapılması gerekir. Tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi durumunda Schengen vizesi başvuruları 5-15 gün arasında sonuçlanır. Uzun süreli yani D tipi vize işlemleri daha uzun sürede sonuçlanır. İsviçre vizesi başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması noktasında yetkili kurum İsviçre Konsolosluğu’ olmakla birlikte 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için İsviçre Schengen vizesi başvurusu Konsolosluk tarafından alınmaz. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler yetkilendirilmiş vize merkezlerine yönlendirilir. Oturma izni, aile birleşimi, çalışma izni gibi 90 günlük süreyi geçecek olan durumlara yönelik vize taleplerinde doğrudan Konsolosluğa başvuru yapılmalıdır. 

İsviçre Avrupa Birliği Schengen sahasındaki ülkelerden biri olarak İsviçre vizesi ile diğer Schengen bölgesi ülkelerinde serbest dolaşım hakkı sağlar.İsviçre’ye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre Konsolosluğu’na Schengen vizesi başvurusunda bulunması gerekir. Schengen vizesi Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerliliğe sahiptir. Bu nedenle İsviçre vizesi sahibi olunması durumunda  bu ülkelere giriş yapılabilmektedir. Bununla birlikte İsviçre Schengen vizesi, seyahat edilecek olan Schengen bölgesi ülkelerinde en fazla 90 gün kalma hakkına sahip olmayı sağlar. bu nedenle ticaret ya da çalışma amacıyla yapılacak olan seyahatler için uygun bir vize türü olmadığı unutulmamalıdır. İsviçre’ye çeşitli nedenlerle seyahat edecek olan kişiler seyahat amaçlarına ve sürelerine göre en uygun vize türüne başvurmalıdır. Söz konusu vize kategorisi için talep edilen belge türleri eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve randevu tarihinde vize başvuru dosyası teslim edilmelidir.

İsviçre vizesi almak isteyen kişilerin başvuruları kesinlikle randevusuz olarak kabul edilmemektedir. Bununla birlikte sağlık, ölüm gibi olağan dışı acil durumlarda başvuruların randevusuz yapılabilmesi mümkün olabilir. İsviçre vizesi için başvuru randevuları online olarak alınabilir . Randevu tarihi alındıktan sonra evraklar hazırlanmalıdır. Online olarak hazırlanan randevuyla birlikte başvuru sahibine takip bandrolü verilir. İsviçre vizesi işlemleri bandrol üzerinden takip edildiğinden bu bandrolün kaybedilmemesi çok önemlidir. İsviçre vizesi başvuruları İsviçre Konsolosluğu’nun bizzat yetkilendirdiği kurumlar aracılığıyla yapılabilmektedir. Ancak İsviçre’ye çeşitli nedenlerle seyahat edecek kişiler söz konusu kurumlar aracılığıyla vize başvurusunda bulunulabilse de başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması konusundaki sorumluluk yalnızca İsviçre Konsolosluğu’na ait olmaktadır. Bununla birlikte bahsi geçen kurumlara yalnızca 90 günü aşmayacak kısa süreli vize başvuruları yapılması mümkündür. Randevu verilme ve İsviçre vizesi başvurusu değerlendirme sürecinde yaşanması olası aksaklıklar göz önünde bulundurularak planlanan seyahat tarihinden en az 2 hafta önce İsviçre vizesi başvuru randevusu alınmış olmalıdır.

İsviçre vizesi randevu işlemleri aşamasında konsoloslukta özel bir mülakat süreci yoktur. Bununla birlikte İsviçre Konsolosluğu gerek gördüğü takdirde başvuru sahibini seyahat amacını netleştirmek amacıyla mülakata davet edebilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda İsviçre vizesi başvurusunda bulunan kişi İsviçre Konsolosluğu Vize Departmanı’nın belirlediği randevu tarihinde ve saatinde konsoloslukta şahsen hazır bulunmalıdır. Başvuru sahibinin mülakata çağrıldığı ya da kendisinden ek belge talep edildiği durumlarda vize başvuru değerlendirme süresinin uzaması söz konusu olabilir. İsviçre vizesi başvuru dosyasında, başvuru sahibinin tüm iletişim bilgileri eksiksiz, doğru ve güncel olmalıdır. Eksik evrak olması, ek belge talep edilmesi ya da başvuru sahibinin mülakata çağrılması durumlarında Konsolosluk başvuru sahibine telefonla ulaşabileceği gibi e-mail yoluyla bildirimde bulunmayı da tercih edebilir. Bu nedenle iletişim bilgilerinin eksiksiz, doğru ve güncel olması çok önemlidir. Tüm bunların yanı sıra İsviçre uzun süreli yani D tipi vizesi başvurularında da başvuru sahibinin mülakata davet edilmesi söz konusu olabilmektedir.

İsviçre’ye çeşitli nedenler dolayısıyla seyahat edecek olan kişiler yapacakları seyahatin amacına ve süresine göre vize başvurusunda bulunmalıdırlar. İsviçre vizesi başvurusu kısa süreli ve uzun süreli olarak yapılabilir. İsviçre’ye 90 günden kısa süreli olarak yapılacak seyahatlerde İsviçre kısa süreli vizesi başvurusunda bulunulur. 90 günden uzun süreli olarak yapılacak seyahatlerde ise İsviçre uzun süreli yani D tipi vizesi başvurusunda bulunulması gerekir. İsviçre vizesi başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması noktasında yetkili kurum İsviçre Konsolosluğu’ olmakla birlikte 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için İsviçre Schengen vizesi başvurusu Konsolosluk tarafından alınmaz. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler yetkilendirilmiş vize merkezlerine yönlendirilir. Oturma izni, aile birleşimi, çalışma izni gibi 90 günlük süreyi geçecek olan durumlara yönelik vize taleplerinde doğrudan Konsolosluğa başvuru yapılmalıdır. İsviçre vize başvurusu için online başvuru formu doldurulur ve randevu alınır. Konsolosluktan ya da vize başvuru merkezinden alınan evrak listesi eksiksiz bir şekilde hazırlanır. Vize ücreti ödenerek evraklar teslim edilir. Biyometrik veri işlemi yani parmak izi taraması yapılır. Uzun süreli vize başvurularında başvuru sahibi Konsolosluk’ta mülakata tabi tutulması söz konusu olabilir. 

İsviçre vizesi başvurularının hangi sürede sonuçlanacağı başvuru yapılan vize türüne göre değişiklik gösterebilir.İsviçre turistik vizesi ile İsviçre öğrenci vizesi genellikle 5-15 gün içinde sonuçlanır. Hızlı sonuçlanan diğer vize türü İsviçre ticari vizesidir. Bu durum İsviçre şirketinin davet mektubuna göre hızlı bir şekilde sonuçlanabilmektedir. Aile birleşimi gibi İsviçre uzun süreli vizeleri daha uzun değerlendirme ve sonuçlanma süresine sahip bulunmaktadır. İsviçre vizesi türlerinin değerlendirme ve sonuçlanma süresi başvuru yapılan vize türünden bağımsız olarak bazı etkenlere göre farklılaşabilir. Bu etkenler arasında eksik belge ibraz edilmesi, başvuru değerlendirme sürecinin resmi tatil günlerine ya da konsolosluğun yoğun olduğu dönemlere denk gelmesi, başvuru sahibinden ek belge talep edilmesi veya başvuru sahibinin mülakata davet edilmesi gerekliliğinin görülmesi sayılabilir. İsviçre vizesi başvuru sürecinde farklı nedenler dolayısıyla yaşanabilecek gecikmelerin göz önünde bulundurulması, seyahat planında herhangi bir aksama oluşmaması açısından çok önemlidir. Böyle sorunlarla karşı karşıya kalınmaması için İsviçre vizesi başvurusu planlanan seyahat tarihinden en az 2 hafta önce yapılmalıdır.

İsviçre’ye sağlık ya da farklı bir alandaki acil durumlar nedeniyle seyahat etmesi gereken kişiler İsviçre Federasyonu ekspress vize hizmetinden yararlanabilirler. Özellikle aile bireylerinden herhangi biri İsviçre vatandaşı olan kişilere 1-2 gün içinde çıkarılan vizeler, Schengen vizesi prosedürleri dahilinde bulunmaktadır. İsviçre’ye acil vize alımının gerekli olduğu durumlarda İsviçre Konsolosluğu’nun web sayfasında bulunan irtibat numaralarından erişim sağlanabilir. Hazırladıkları dilekçe ile acil vize alma gerekliliğini açıklayan ve belgeleyen kişilerin Schengen vizesi prosedürleri kapsamında daha kısa sürede vize alması söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda daha önce Schengen vizesi almış olan kişilerin acil vize alma olasılığı daha yüksektir. İsviçre’ye acil vize almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken konuların başında kendilerinden talep edilen tüm belgeleri doğru, güncel ve eksiksiz bir şekilde hazırlayıp ibraz etmeleri gelmektedir. İsviçre Konsolosluğu, İsviçre vizesi almak isteyen kişiler nezdinde aktif bir role sahip bulunmaktadır. İsviçre’ye gidecek olan kişiler İsviçre vizesi yerine Schengen vizesi alabilirler. Böylece İsviçre’nin de aralarında olduğu 25 ülkeye vizesiz bir şekilde girme hakkını elde edebilirler. 

İsviçre’ye çeşitli nedenlerle seyahat edecek olan kişilerin başvuruda bulunabilecekleri İsviçre vizesi kategorileri arasında express vize uygulaması yoktur. Bununla birlikte annesi, babası, eşi İsviçre vatandaşı olan kişilerin gerekli durumlarda express vize alma hakkı bulunmaktadır. İsviçre’ye yapılacak seyahatin amacına, kapsamına ve ülke sınırları içerisinde geçirilecek süreye göre farklı vize türlerine başvuru yapılması gerekmektedir. C tipi (kısa süreli) vize, İsviçre turistik vizesi, İsviçre ticari vizeler ile iş ve fuar ziyaretleri vizeleri, ,İsviçre aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi, İsviçre kültürel, sportif faaliyet ve konferansa katılım vizesi, İsviçre kısa süreli öğrenim ve staj vizesi, D tipi (uzun süreli) vize ve İsviçre transit vizesi türlerine başvuru yapılması mümkündür. İsviçre vizesi başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması noktasında yetkili kurum İsviçre Konsolosluğu’ olmakla birlikte 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için İsviçre Schengen vizesi başvurusu Konsolosluk tarafından alınmaz. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler yetkilendirilmiş vize merkezlerine yönlendirilir. Oturma izni, aile birleşimi, çalışma izni gibi 90 günlük süreyi geçecek olan durumlara yönelik vize taleplerinde doğrudan Konsolosluğa başvuru yapılmalıdır. 

Farklı ülkelerden gelerek İsviçre’ye yerleşen kişiler farklı yollarla İsviçre vatandaşlığı elde edebilirler. Vatandaşlık İsviçre’de oturma izniyle ikamet etmekte olan yabancı uyruklu kişilerin belirli haklardan yararlanmasını sağlar. İsviçre vatandaşlığı alanlar İsviçre pasaportuyla 155 ülkeye vize başvurusu yapmadan seyahat edebilirler. İsviçre vatandaşlığı doğum, evlilik ve kabul yoluyla alınabilir. İsviçre’de 10 yıl ve üzeri ikamet eden yabancı uyruklu kişiler vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Başvuru sahiplerinin dil yeterliliği olmalıdır. Oturum izninden sonra vatandaşlık başvurusunu yalnızca İsviçre C Oturum iznine sahip olan kişiler yapabilir. 10-20 yaş aralığındaki kişilerin İsviçre’de ikamet ettiği süre, toplam sürenin hesaplanması sırasında 2 ile çarpılır. İsviçre’de sığınmacı ya da mülteci olarak oturma hakkı alındığında toplam süre hesaplanırken ülkede geçirilen sürenin yarısı kullanılır. Başvuru öncesine kişilerin bir kantonda 2-5 yıl süreyle ikamet edip etmediği değerlendirilir. Yabancı uyruklu kişiler ebeveyni İsviçre vatandaşı olan bir kişiyle evlenerek daha hızlı İsviçre vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler. Bu konuda istenilen şartlar her kantonda farklı olabilir.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde oturum izni olan kişiler vatandaşlık hakkı talep edip aldıkları takdirde vatandaşlık haklarından yararlanabilirler. Oturum izni olan ve İsviçre vatandaşlığı alma hakkı kazanan kişiler, İsviçre vatandaşları ile eşit istihdam haklarına sahip olurlar. Şahıs şirketi ve kendi işyerlerini kurma hakları vardır. Eğitim haklarından faydalanabilirler ve burs imkanlarından yararlanabilirler. Gayrimenkul satın alımı konusunda herhangi bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmazlar. İsviçre sınırları içerisinde diledikleri yerde özgürce yaşama hakkından yararlanabilirler. İsviçre vatandaşları İsviçre’de oy kullanabilir ve devlet memuru olabilirler. İsviçre vatandaşı olan yabancı uyruklu kişilerin askerlik yapmış olması gerekir.İsviçre vatandaşlığı doğum, evlilik ve kabul yoluyla alınabilmektedir. İsviçre’de dünyaya gelen çocukların ebeveynleri evliyse ve ebeveynlerden biri İsviçre vatandaşıysa çocuk İsviçre vatandaşı olma hakkı kazanır. Ebeveynler evli değilse İsviçre vatandaşı olan ebeveynin çocuğu yasal olarak kabul edilmesi gerekir. Diğer bir deyişle İsviçre’de doğan her çocuk İsviçre vatandaşı olarak kabul edilmemektedir.

2017 yılının Şubat ayından bu yana İsviçre’de doğan 9-25 yaş arasındaki 3.kuşak göçmenlik hızlandırılmış vatandaşlık başvurusu hakkından yararlanabilmektedirler. Bu durumda kişinin büyükannesinin ya da büyükbabasının İsviçre vatandaşı olduğunu belgeleyebilmesi ve başvuru sahibinin ailesinin daha önce en az 10 yıl süreyle İsviçre’de ikamet etmiş olması şartı aranır. İsviçre’de eğitim gören, C tipi vize ve oturum hakkı olan kişiler hızlandırılmış vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. İsviçre vatandaşı olan bir kişiyle evlilik yapan kişilerde en az 3 yıldır evli olmaları ve en az 5 yıldır İsviçre’de ikamet ediyor olmaları durumunda hızlandırılmış İsviçre vatandaşlığı başvurusunda bulunma hakkını elde edebilirler. Başvuru sahibi İsviçre’de hiç ikamet etmediyse bu imkandan yararlanabilmesi için en az 6 yıldır evli olması ve eşinin daha öncesinde İsviçre vatandaşı olması şartı aranır. Annesi ya da babası İsviçre vatandaşı olan 22 yaşın altındaki çocukların hızlandırılmış vatandaşlık başvurusu yapabilmesi için en az 5 yıl İsviçre’de yaşamış olmaları şartı aranır. Bu durum yalnızca ebeveynlerin daha önce çocuk adına vatandaşlık başvurusunda bulunmaması halinde geçerlidir.

İletişim

Vize Başvurusu Danışma Merkezi

Vize Başvuru Merkezi ile tüm başvuru süreçlerini uzman danışmanlar eşliğinde tamamlayıp, vizenizi biz alıyoruz.

Maltepe/İstanbul Bağdat Caddesi No: 415/62

    ARA     444 1 883